Tiden er kommet for helikopterpenger i Norge

by | 18. March 2020 | Internasjonal økonomi, Norsk økonomi

Donald Trump holdt en fin pressekonferanse mandag. Her så amerikanerne en statsleder. En statsman som i praksis sa at han var villig til å gjøre hva som helst for å bekjempe korona-pandemien, og til å hjelpe økonomien over kneika. I overkant av 10 000 kroner skal nå sendes ut til alle amerikanere.

En liten gest som koster USA 3 000 milliarder kroner. Høres mye ut, men ikke for et land med uendelig mye statsgjeld i utgangspunktet. Nesten som en bratwurst i slaktetida.

I går, trolig uvitende om at han foreslo mer eller mindre det samme som Trump, foreslo Professor Karl Ove Moene at alle norske skattebetalere kunne få 10 000 kroner. Det skulle motregnes, mot fremtidige skatter, og man kunne avslå pengene hvis man ikke ville ha den, men i hovedsak er det samme greia som Trumpern foreslo: Helikopterpenger!

Helikopterpenger er et begrep fra Nobelprisvinner Milton Friedman:

“Let us suppose now that one day a helicopter flies over this community and drops an additional $1,000 in bills from the sky, which is, of course, hastily collected by members of the community. Let us suppose further that everyone is convinced that this is a unique event which will never be repeated.” (Milton Friedman, “The Optimum Quantity of Money,” 1969)

Ingen stor skade ville skje om vi gjorde dette.

For eksempel: Nå ved skatteoppgjøret som sendes ut i disse dager. Det er bare å endre alle skatteoppgjør med 10 000 NOK. Ingen stor jobb. Ja, det vil koste penger, men hva i all verden skal vi med tusenvis av milliarder av kroner på konto hvis vi ikke kan spise litt av formuen i katastrofeår som 2020 later til å bli?

Ok da, jeg hører mine imaginære venner i Finansdepartementet si:

– Nei, Jan du må tenke på de fremtidige pensjonsutbetalingene i 2050! Hvis du i år bruker 50 mrd kroner på dette og hint, vil pensjonsutbetalingene per måned i 2050 kunne reduseres med hundre kroner i måneden. Kanskje to?

Hvorpå jeg svarer:

– Dere er ikke forrykte, men totalt BATSHIT CRAZY!!! Hva i all verden skal folk med en hundre lapp ekstra i 2050?

En må nesten lure på om vi som folkeslag har mistet alle perspektiv. Ved årsskiftet trodde de fleste økonomer på en BNP-vekst på om lag 2 pst i år.

Nå får vi kanskje en BNP-vekst med samme tallverdi, men negativt fortegn.

En sving på 130 mrd NOK i forventet produksjonsvolum av varer og tjenester. Og hva gjør vi med det? Vi lar det skje.

I kampen mot korona-viruset settes alle kluter til. All ære til våre politikere og helsearbeidere.

I kampen mot de økonomiske skadevirkninger dette virus gir, burde vi få gjøre det samme. Vi burde gjøre det som er nødvendig for å få positiv BNP vekst i år. Null ære til økonomene

Og nei, det nytter ikke med de annonserte tiltak så langt. I hvert fall hvis ambisjonsnivået er å berge norsk økonomi fra en unødvendig resesjon, eller til og med gi oss litt økonomisk vekst i år.

Jobben kommer til å kreve nullrente, samt sterk svekkelse av de offentlige budsjettbalanser. Helikopterpenger er her bare et helt naturlig verktøy å ta i bruk.

Så får det heller bli litt færre wienerbrød for fremtidens pensjonister, enn det de håpet på.

Kategorier

Siste innlegg