Den kommende renteheving fra ESB

by | 04. March 2011 | Internasjonal økonomi, Ukategorisert

De underligste ting kan skje ved sentralbankmøter. I går varslet den europeiske sentralbanken at de ganske så sikkert vil heve sin signalrente fra 1,0% til 1,25% ved sitt neste rentemøte i april.

Det tilsynelatende underlige er at de samtidig sier at de vil forlenge sine kvantitative programmer. Disse programmene sikrer svake banker likviditet, eller på godt norsk: Billige penger , noe som i virkeligheten er en ren pengegave til aksjonærene i disse bankene. De vil også fortsette å kjøpe statsobligasjoner fra nasjonalstater som har dårlig kredittverdighet. Med andre ord så bremser de med den ene foten samtidig som de gir gass med den andre. Kan det være smart å både heve renten med den ene hånd og dele ut penger med den andre?

Noe fornuft kan det være. En renteheving på et kvart prosent høres lite ut, men ga et løft i valutakursen i det den ble annonsert. Euroen styrket seg med omlag en halv prosent rett etter pressekonferansen hvor rentehevingen ble varslet. En sterkere euro virker først og fremst til å dempe veksten i eksporttunge Nord-Europa. Dempet vekst i nord kan være en fordel.

For sør-europeerne er det derimot nok en spiker i kista. I utgangspunktet hadde de stor gjeld og høy arbeidsledighet. Nå får de tap av markedsplasser og stigende energikostnader pga uroen i Araberlandene – pluss en renteheving.

Denne trippeldosen av dårlige nyheter, tap av markedsplasser, stigende energikostnader og strammer pengepolitikk øker sannsynligheten for at enkelte av landene gir opp og velger veien til mislighold og kaos.

En klør seg litt i hodet. Rentehevinger fra ECB faktisk kan påføre Europa betydelig skade. Sentralbankens egne posisjoner i sør-europeiske gjeldspapirer vil også påføres tap.

Kanskje like greit at vi beholder vår egen valuta?

Kategorier

Siste innlegg