Klarer statsministeren å slå tre fluer i en smekk?

by | 27. January 2012 | Ukategorisert

Det er alltid artig å skryte litt av andre i min lettere utagerende blogg. Og vår statsminister fortjener skryt for at han i sin tid fikk en av landets beste embedseksamener i samfunnsøkonomi – uten at han var så ofte å se på lesesalen. En meget smart fyr, med andre ord.

Nettopp derfor undres jeg over regjeringens utspill denne uke. 

Først la man frem en innstilling om lyntog som pussig nok viser at det å bygge moderne tog dit der det er tomme hus og de færreste jobber, nei det er ikke spesielt lønnsomt. Litt senere var vår vakre kommunalminister Liv Signe Navarsete ute med følgende observasjon, når hun skulle begrunne sin satsing på bygging av boliger i hele 10 – ja ti – kommuner:  

Ledige bustader blir ikkje lagt ut for sal, leigemarknaden er avgrensa og det er lite nybygging fordi byggekostnadane overstig marknadsverdien.

Den andre tanke var like klar som den første. Nei, tog lønner seg ikke, og i hvert fall ikke til distriktene hvor husene er tomme. Det må jo alle forstå.

Samme uke fikk vi regjeringens tredje kongstanke. Vi må bygge et helt nytt regjeringskvartal til 5-7 mrd kroner (kjære deg,  5,7 eller 9 milliarder – spiller det noen rolle?), midt i Oslo Sentrum. Alle må forstå at det å flytte bitte litt ut av byen vil være katastrofalt for regjeringens effektivitet. Det blir laaang vei til TV2, enda lenger til NRK, og helt umulig å nå frem i tide til næringsministerens nachspiel på Lorry.

Oslo, som nylig passerte 600 000 innbyggere, skal snart nå 800 000, og nettopp derfor er det ekstremt viktig at staten bygger absolutt alt så sentralt som mulig. Det blir jo så mye kø og trengsel. Derfor må departementene samles sentralt. Her må samme prinsipp råde som for våre muséer.

Den norske Opera, Det nye nasjonalgalleriet og det nye Munch museet må i hvert fall ligge vegg i vegg på Norges dyreste tomer, når det er teknisk vanskelig å stable dem oppå hverandre! Ditto MÅ regjeringen bygge på Norges nest dyreste tomt. Alt annet er umulig.

Eller er det det?

– Vi ønsker å høre hva folk mener før regjeringen tar en endelig avgjørelse om å beholde eksisterende bygninger eller bygge på nytt, sier administrasjonsminister Rigmor Aasrud.

Det er hyggelig at du spør klokt ,Rigmor, for her får du svar.

Den norske regjering kan nå slå tre fluer i ett smekk ved å være den første regjering på lenge som tenker helhetlig på regional politikk. Kontorarbeid i statlig regi, med dets møter, bevertning, pr-sirkus og nachspiel er hjørnestensbedrifter bedre enn de fleste. Ønsker denne regjeringen å gjøre noe minneverdig  for distrikts-Norge er det bare å flytte disse etater, departementer og museer ut av Oslo-gryta. Faktisk har mulighetene aldri vært bedre.

Som vår eminente samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa nå har fått utredet, er det fullt mulig å bygge bra tog i Norge.

Som hennes kollega i kommunaldepartementet vet, er det nu flust med tomme boliger  –  utenfor det raskt voksende og allerede overbefolkede Oslo.

Kjære Rigmor, vær den første i regjeringen som faktisk gir distrikts-Norge en varig endring til det bedre. Den første som gjennomfører et konkret tiltak som kan endre distriktenes skjebne. Flytt hele regjeringskvartalet til Gjøvik, Notodden, Østfold eller Vestfold.  Det du sparer på byggearbeider kan du donere til togsaka. Boligene trenger du ikke tenke på. De vil raskt fylles opp.

Er jeg litt for hard i min kritikk? Noen kan påstå det. Denne uke har regjeringen tross alt bevilget –  hold deg fast – 21 millioner kroner til distriktene. Eller som det heter i gla’meldingen fra regjeringskvartalet i Oslos sentraleste sentrum:

Regjeringen har satt av vel 21 millioner kroner til å styrke drivstofftilgangen i distriktene. Pengene er lyst ut, og interesserte kan søke om investeringstilskudd.

Kategorier

Siste innlegg