Billige råd

by | 09. August 2011 | Ukategorisert

– Måtte du leve i interessante tider, er et gammelt kinesisk lykkeønske og nå har vi virkelig svært så interessante tider.

Litt historikk

Fra begynnelsen av 1980-tallet til 2008 har de modne vestlige økonomier vært igjennom noe økonomer ynder å kalle ’’den store moderasjonen’’ hvor inflasjon faller, rentene faller og produksjonen utvikler seg i et hyggelig tempo.

Dessverre var denne perioden også preget av sterk kredittvekst, hvor både husholdninger, bedrifter og regjeringer systematisk økte gjeldsgraden sin.

Etter finanskrisen har vi lett etter nye vekstmodeller som ikke baserer seg på kredittvekst i privat sektor. Hovedvirkemiddelene har vært at USA viderefører massive underskudd i offentlige budsjetter samtidig som sentralbanken holder rentene nær null. Ok, gjelda fortsetter å øke, men det er i hvertfall lav rentebelastning på denne gjelda.

Hva gikk galt?

Strategien med lave renter og rause underskudd så ut til å virke brillefint inntil for et par måneder siden da det ble et taktskifte i retning av innstramninger. Innstramninger i form av varslede rentehevinger og kutt i budsjettunderskudd.

Det mest skjellsettende var nok budsjettavtalen i USA som kom i begynnelsen av august hvor det varsles de største nedskjæringer på statlige budsjetter i manns minne. Resultatet kan fort bli en ny amerikansk resesjon i en situasjon hvor særlig bankene fortsatt trenger å lege sine sår.

Kjøp, selg eller hold

Kjøper du aksjer i dag bør du tro på at regjeringer og sentralbanker er obs på at de har startet innstramningene litt for tidlig og har evne til snu i tide.

Det jeg håper på er at den europeiske sentralbanken kutter rentene tilbake til der de var i vinter og det raskt. Jo senere rentekuttene kommer, desto større må de bli. Forhåpentligvis får vi et rentekutt fra ESB allerede i september.  I september får  vi forhåpentligvis også nye støttekjøp av kredittmarkedene i USA og Storbritannia.

Kjøper du i dag må du tro på at sentralbankene er villig til å føre en mer ekspansiv pengepolitikk i nær fremtid. Jeg tror det kommer til å skje og tro derfor at dagens marekder gir mange gode kjøpsmuligheter. Men det er en tro.

Kategorier

Siste innlegg