Menn som hater skatter

by | 26. May 2011 | Ukategorisert

For en tid tilbake vikla jeg meg inn i en debatt om bompenger. Det var litt diskusjon for og i mot, men jeg merket meg at noen av mennene i salen, trolig med fine tyske biler, virkelig hisset seg opp over disse ti-kroningene man må betale hver gang man kjører på nye norske veier. Norske menn som hater bompenger.

Det er derfor lett å forstå hvorfor folk i på Island, Irland og i Sør-Europa er fortørnet over et stigende skattenivå. Det er også lett å forstå at amerikanere ikke vil betale mer enn 5 kroner literen for bensinen. Men er det virkelig så forbanna viktig?

Saken er den at mange av landene som plages av konkurstrusler og elendige økonomiske utsikter også har et lavt skattenivå. – i hvert fall sammenlignet med Norge. Lave skatter fungerte brillefint i de gode årene da økonomien blomstret. Vi har også levd i en tid hvor demografiske faktorer var gunstige. Fallet i fertiliteten på 1980- og 90-tallet i OECD-landene gjorde at det var lett å spare penger på offentlige budsjetter ved å stenge ned overflødige barnehager og skoler. Nå går vi imidlertid inn i eldrebølgenes æra, hvor kravene til offentlige omsorgstjenester vil skyte i været.

Skattebetalerne må belage seg på å betale mer for å få mindre både fordi de skal finansiere omsorgen av eldre og fordi de har en økende gjeldsbyrde i offentlig sektor å ta hensyn til. I mange av disse landene er budsjettunderskuddene enorme og det avleirer seg som gjeld for fremtiden. Gjeld som det koster å betjene.    

Dette vil de ikke betale for.

I USA er økninger i skattenivåene helligbrøde for republikanerne. Mange ser ut til å foretrekke at den amerikanske stat misligholder gjelda si, med katastrofale resultater for kredittmarkedene, fremfor å akseptere selv moderate doser av skatteøkninger.

Irland er snublende nær konkurs blant annet fordi de insisterer på å holde et vesentlig lavere nivå på sine skatter enn andre OECD land finner nødvendig. I 2010 var skattetrykket for folk med lavere inntekter i Irland bare to-tredjedeler av hva det var i de rike landene.

Som sagt kan jeg forstå hvorfor folk misliker skatter, men intensiteten i hatet er det vanskeligere å få tak på. En ting er å mislike skatteøkninger, det gjør vi vel alle. En annen sak er å se amerikanere, irere og andre sette sine hjemlands økonomiske helse på spill bare for å slippe økte skatter.

De må virkelig hate sitt skattenivå.

Kategorier

Siste innlegg