Hva er forskjellen på hytte- og boligmarkedene?

by | 05. January 2011 | Eiendom

Svaret er enkelt: En hytte er en drøm, mens boligen er et mareritt.

Vel, det er kanskje å overdrive, men når så du sist avisoverskrifter med hytte(mareritt) eller bolig(drøm)?

Spøk til side så er det ganske store forskjeller mellom hytte- og boligmarkedene.

Hovedskillene går på både kostnaden ved å bygge nytt kontra brukt, og ved bruken av eiendommene.

Hytter er ofte relativt dyre i bruktmarkedet sett i forhold til deres oppføringskostnader. Norge har også rikelig med hyttetomter. I et land med mange naturskjønne eiendommer er det fortsatt gode muligheter for hyttetomter innenfor kjøreavstand til de store byene. Dette vil være annerledes i 2060 da vi blir et par millioner flere mennesker enn i dag (skal en tro Statistisk Sentralbyrå), men dette er neppe noen prisdriver for eiendomsmarkedene i nær fremtid. En skal ikke bli overrasket over tidvis fallende hyttepriser når brukt er dyrere enn nytt – samtidig som vi har rikelig tilgang på tomter. 

Brukte boliger handles derimot som oftest til betydelig rabatt i forhold til oppføringskostnaden. Her er brukt som regel mye billigere enn nytt. Her er det heller ikke så mange attraktive tomter å velge i. Det er blitt knapphet på gode familieboliger i sentrumsnære områder.

Bruken av eiendommene er også forskjellig. Det er valgfritt å holde ferie i Norge, men ikke å bo, hvis du har jobb i gamlelandet. Hvis du som har et slikt behov for bolig ikke eier, ja da må du leie, Dette blir ofte uforholdsmessig dyrt. Med dagens rentenivå lønner det seg å eie bolig fremfor å leie i de fleste deler av Norge, selv om du av og til får et mareritt med tett kloakk eller frosne vannrør.

Når det gjelder fritidseiendommer er det omvendt. De eneste tidene av året det virkelig er dyrt å leie i Norge er i påsken (på fjellet) og i fellesferien (ved sjøen).

Etter de vanskelige årene vi har bak oss, ligger det i år an til god omsetningsvekst i antall enheter fritidsbolig. Norge har sterkere finanser enn før og børsen har klatret mye i det siste. Vi kan drømme igjen. Om det er nok til å gi oss stigende priser er jeg mer usikker på, spesielt for laftede bygg som ble satt opp i en fei på spiret av konjunkturtoppen.  For sjøhytter i rimeligere prisklasser ser det definitivt mye lysere ut.

I sum ligger det an til moderat (om lag 5%) prisvekst for hytter. For boliger vil det bli noe sterkere vekst. Pluss 6,7% for boliger, hvis makroøkonomien og rentebildet utvikler seg slik de fleste forventer.

Kategorier

Siste innlegg