Klarer Vedum å score på åpent mål?

by | 15. December 2023 | Norsk økonomi

-Jan, sa en irritert Rune Bostrøm etter at vi hadde spilt ferdig en lilleputt kamp.- Det ekke for å være kritisk, men du er den dårligste fotballspilleren jeg noensinne har sett!

Takk Rune, svarte den 10 år gamle makroblogger in spe, -jeg er glad du unngikk å være kritisk.

Sjeldent får en finansminister mulighet til å score på åpent mål, men nå har han en fått en lissepasning i julegave fra Norges Bank:

Regjeringen kan oppheve effekten av den siste renteøkningen (og mere til) ved å heve rentefradraget for kalenderåret 2024 fra 22 til 28 prosent.

I løpet av neste år ventes det rentekutt, så det er ingen grunn til å videreføre ordningen i 2025, da satsen på rentefradraget kan vende tilbake til 22 prosent.

Fra tribunen ropes det om hvor ille spillet til Norges Bank er, men det er ikke Ida Wolden Bache som bestemmer hva godtfolk skal betale i renter. Hun setter bare bankenes innskuddsrente i sentralbanken, den såkalte foliorenten. Bankenes agering vil ha noe å si, men i siste instans er det Storting og Regjering som har det avgjørende ord når det gjelder folks reelle lånekostnader etter skatt. En begrunnelse finner du her. Problemet er ikke Ida, men at vi har tafatte politikere i regjeringen som lar motstanderne dominere midtbanen.

Noen vil innvende at økonomien ikke tåler en slik stimulans som en økning i satsen for rentefradraget vil gi. Men selv Norges Bank ser for seg at folk får det ille neste år. Spesielt ille blir det for husholdninger med mye lån. En helt unødvendig utvikling. Norges Bank fører nå en høyrentepolitikk i et heroisk forsøk på å styrke kronekursen. Kostnadene for denne kamp bæres av boligbyggere og sårbare husholdninger, og da spesielt barna i forgjeldede husholdninger.

Dette er helt unødvendig all den tid statsfinansene blir stadig bedre. Bare siden statsbudsjettet ble fremlagt har oljefondet lagt på seg 600 milliarder kroner. Regjeringen bør gjøre seg flid i å ikke falle for langt bak i leksa når det gjelder tre prosent regelen for uttak av dette fondet. En regel som jo er en meget konservativ uttaksregel fra statens samlede finansformue, som også inkluderer om lag 5 000 milliarder kroner i andre verdipapirer og næringsinvesteringer.

Dermed bør regjeringen bestrebe seg på, hvis det er mulig, å forsøke å gi gass i dårlige år for husholdningene. Den MÅ sikre at vi ikke faller unødig langt bak målet om et uttak på tre prosent. Det å pine og plage unødig velgerne ved å holde oss langt under normal bruk av oljepenger gir bare såkalt ‘ansvarlig’ finanspolitikk ‘a bad name’.

Første omgang av regjering Støres regjeringstid er over. Opposisjonen leder stort på et slitent regjeringslag. Det er fare for at de taper kampen og må tilbringe de neste 8-12 år i opposisjon etter at en ny borgerlig regjering, som til folkets store glede klarer å overholde tre prosents regelen for bruk av oljepenger, overtar.

Men ballen ligger på fem meteren og Vedum står klar. Det er bare å tuppe den i mål. Bare følg mitt forslag om å øke rentefradraget i det herrens år 2024 til et sted mellom 22 og 32 prosent. Plutselig vil sannsynligheten for seier øke dramatisk.

Ikke for det, hvis han bommer skal jeg være den siste til å kritisere finansministerens manglende evner til å score mål. Folket vil imidlertid neppe være like nådig når vi kommer til Stortingsvalget i 2025.

Kategorier

Siste innlegg