Hvor bor du nu, Lille Du?

by | 02. May 2023 | Eiendom

Boligmarkedet er brennhet i enkelte segment, men iskaldt i andre. Det rett før prisene skal kollapse/til himmels eller rett og slett gjøre ingenting!

Stadig forvirret? Slapp av her kommer noen kramgode råd til deg som boligkjøper.

Jeg vet ikke om din far var litt ‘tosset’ som danskene kaller det, men har du mulighet til litt pappahjelp til ditt kjøp er det en fordel. Jo mer egenkapital desto bedre. Og ja, her er mammas penger like brukbare som pappa sine.

Har du gått på skole i mange år, er det også en fordel for din fremtidig lønnsevne, men dessverre har du kanskje en litt for tung bør med studielån som resultat? Når du vurderer din økonomi må du tenke på om du kan regne med store lønnstillegg i årene fremover. Kanskje er du lærling, nyansatt lærer eller lege, eller en privat næringsdrivende som akkurat har kommet i gang? I alle disse tilfeller må du regne med at din lønn kommer til å øke vesentlig mer enn snittlønningene i samfunnet rundt deg. Det betyr at du trolig aldri kommer til å ha så dårlig råd som du har i dag.  Årets lønnsoppgjør havner nok på rundt unormalt høy 5 prosent. Også neste år blir det nok solide tillegg etter flere år med manglende kjøpekrafsvekst for arbeidsfolk. Historisk har boligprisene fulgt lønnsutviklingens trender, om ikke til punkt og prikke hvert bidige år. God lønnsutviklingen tilsier da at boligprisen vil fortsette oppover i det meste av kongeriket.

Men det betyr ikke at det er klokt å by for mye. En må også ta høyde for at en bolig du ikke kjenner kan ha kostbare feil og skjulte mangler. Renta kan også stige videre fra allerede ubehagelige høye nivåer. I Pixel-tid er det priset inn i markedene at Norge Bank setter opp renta setter opp renta med en kvarting både i mai og i andre halvår i år. I så fall vil svært mange boligkjøpere måtte belage seg på å betale om lag 5 prosent for sine boliglån.

Det er ikke bare renta som er usikker, det er trolig din arbeidsplass også. I Gasolin sin sang ‘Hva gjør vi nu?’ må hovedpersonen fly ‘fra sted til sted’. Det er neimen ikke så lett å vite hvor du havner hen til slutt for stifte familie. Derfor anbefaler jeg ingen å kjøpe bolig med mindre de har 4-5 års sikt på stedet de ønsker å bo. Og jo mer usikker du er på hva du vil med livet ditt, desto mindre fornuftig er det å svinebinde deg til en bolig.  

Når det gjelder norsk økonomis fremtid tro jeg imidlertid at du ikke trenger å være så nervøs. Norge er blitt styrtrikt i senere år, og boligprisene i det meste av kongeriket holder moderate nivåer. Flytt dit fugler synger, dit hjertet ditt tar deg, og der det rett og slett er dritfint å bo. Det er bare så altfor få drømmeboliger i Norge, men med litt fantasi klarer du helt sikkert å skape et hjem fult med atmosfære og sjel. Husk at det med være en bolig du trives å tilbringe lørdagskvelden i. Som alle generasjoner før deg må du regne med å droppe turer på byen, på restauranter og på konserter i de første år etter at du er blitt lykkelig, men akk så forgjeldet boligeier.

Så der har du mine råd til deg. Tøm sparegrisen samt mammas og pappas lommer. Tenk langsiktig. Kjøper du i et bra nabolag, går det nesten garantert bra med deg i det lange løp så lenge du kan stå i stilling og stige i lønnsgradene. Pass på at du tar bøyde for noe høyere renter enn det du tilbys av banken i dag. Regn med at du må ta deg en pause fra byens mest ekstravagante uteliv. Men slapp av. Musikk kan nytes hjemme, også konsertopptak fra de deilige 1970-tallet. Det er opp til deg:

Hva’ Gør du Nu, Lille Du?

Kategorier

Siste innlegg