Friendly fire på norsk

by | 08. May 2023 | Eiendom

I dag er første gang i mitt liv at jeg heiser flagget 8. mai. Det er med skam jeg innrømmer min unnlatelsessynder fra tidligere år. Vi har bare så altfor lett for å glemme hvor ille krig faktisk er, og hvilke offer som kreves for at norske familier skal få leve godt i frihet.

Hva er ‘friendly fire’? I 1973 var det en kveld i skumringstiden at et amerikansk bombefly slapp sin dødelige last i de vietnamesiske skoger, i håp om å kunne hjelpe til med å vinne krigen. Dessverre falt bomben på en amerikansk kommandopost, hvor alle der tilstede ble drept. Et av de verste eksempler av såkalt ‘friendly fire’  fra denne grusomme krig. Selv med de beste hensikter ble resultatene verst mulig.

Ofte omtales sentralbankenes kamp for prisstabilitet som en ‘krig mot dagens høye inflasjon’. Også denne krig har sine uskyldige ofre. I dag fikk vi lære mer om en av dem. Byggingen av eneboliger har falt til et lavmål. Trolig er beholdningen av eneboliger i Norge nå fallende. Ikke akkurat det de fleste eliter ønsker seg.

De fleste makroøkonomer ønsker seg denne utvikling velkommen fordi de har innbilt seg at boligbygging er urovekkende høy, og at boligprisene er preget av å være i en boble. Netto boliginvesteringer falt, som jeg tidligere har vist, til et historisk lavmål i fjor. Takket være den fallende igangsettingen gjennom fjoråret  blir nivåene enda lavere i år. Og nå altså, hvis igangsettingen fortsetter på samme nivå resten av året som det vi har sett i årets traurige 1. kvartal, blir investeringsnivåene for nye boliger enda lavere i 2024 og i 2025 enn årets bunnoteringer.

Når det gjelder boligprisene, tror jeg mine ikke haukete ‘peers’ i bransjen, ja selv nestorene, helt vet hva prisene faktisk er. De kan umulig vite hvor lave boligprisene er i det meste av kongeriket.

I april i år var den gjennomsnittlige pris (median) på en omsatt bolig ganske nøyaktig 3,750 millioner kroner, skal en tro statistikken til Eiendom Norge. Tar du ut Oslo var prisen 3,4 millioner kroner per bolig i resten av gamlelandet.

Kampen mot de ‘høye’ boligprisene virker mer som Don Quixotes angrep på vindmøllene enn som noen klok politikk. Som kjent trodde den spanske greve at det var monstre han angrep, mens det i virkeligheten bare var reisverk samfunnet hadde desperat behov for.

Boligprisene er ikke problematisk høye. Tvert imot er det sannsynlig at prisene på brukte boliger er bare så altfor lave til at det lønner seg å bygge nytt. Prisene må med andre ord opp, hvis du ønsker at beholdningen av eneboliger i Norge skal slutte å krympe.

Ikke at noen bryr seg om slikt. Mange økonomer i fete jobber med syv-sifrede lønninger får utløp for sin indre Rambo når analyser om behovet for inflasjonsdempende avkjøling av arbeidsmarkedet tilrås (Les: arbeidsfolk må tuppes på hue og r… ut på gata slik at presset i boligmarkedet reduseres).

Akk, ja! Det er bare så deilig å se ledighetstallene fra NAV stige, når du selv sitter trygt i go’stolen med en gin tonic, der du beundrer solnedgangens vakre farger. Slik blir det jo fall i markedsrenter og børsoppgang av. Skål!

Men det var en gang en tid da vi tenkte annerledes. Dagene rett etter 8. mai 1945. En tid da vi bygde landet. En tid da vi hadde et brennende ønske om at barnefamilier skulle ha det bra. Et ønske om at de skulle ha mange fine boliger å velge i når de skulle stifte bo.

Nå, som ingen bryr seg om slikt, kaster vi boligbyggerne under bussen i håp om at det får inflasjonen ned. Men dengang ei.

Dessverre er det tvert imot slik at dagens monetære bombing av boligbyggerne kommer til å gi oss dramatisk boligmangel i årene som kommer. En boligmangel som i et ellers stadig rikere samfunn kommer til å gi oss sterk boligprisvekst.

8. mai er en dag til ettertanke. Folk døde for vår frihet. Folk dør i dag i Ukraina som følge av en forvirret diktators trang til å gå til krig. En kan ikke unngå å tenke på at det kunne vært oss han angrep.

Vi bør også sende en varm tanke til de som forsaket alt for å gjenoppbygge Norge i tiden etter frigjøringsdagen.

Mon tro om våre barn blir like imponert av den boligpolitikken vi fører i dag den dagen de skal ut og kjøpe bolig.

Kategorier

Siste innlegg