På’an igjen?

by | 11. August 2021 | Norsk økonomi


Ja folkens, godt nytt er på vei fra våre snille myndigheter. Vi skal alle leve som normalt igjen fra slutten av september. Disse basseluskene er det ikke så nøye med.

Eller er det nok en gang for godt til å være sant?

Denne videoen antyder heller på’an igjen, en eller annen gang i vinter, hvor den nye kinesiske bølgen treffer oss. Saken er den at delta-varianten av koronaviruset sprer seg raskt over det meste av Kina.

Det meldes også derfra om lav effektivitet av den hjemmebrygga Sinovac-vaksinen. Kinesiske myndigheter satser derfor på nedstengninger som førstelinjeforsvar i kampen mot COVID. Ikke aner jeg om de vinner frem, men selv om de skulle utrydde viruset, er og blir Kina et land med sterke inn- og utreiserestriksjoner så lenge nulltoleranse er strategien. Trolig minimum ut neste år.

Dette er en strategi for bekjemping av korona som har enorme konsekvenser for verdensøkonomien. Kinas økonomiske vekst vil dempes. Utenlandsturismen, inklusive Nordlys-turismen, kommer ikke tilbake, og handelsoverskuddet vil holde seg høyt. Kina vil også neste år velte enorme mengder sparemidler inn i de globale markedene for verdipapirer og eiendommer. De globale realrentene vil holde seg negative, aksje- og eiendomsmarkedene vil forbli rekordsterke.

Kina er ikke alene. Også verdens største økonomi ser ut til å måtte slite lenge med deltavarianten. Mange steder i USA så sliter man med en dødelig blanding av vaksinemotstandere og deltasmitte. I Florida er det nå i underkant av 1000 smittede per million hver dag. Dette er tyve ganger smittetoleransen for grønn sone. Et høyt smittetrykk som vil spre seg til det meste av USA, all den tid det ikke er noen hindringer på reisevirksomheten inn og ut av denne smittetunge delstaten, og andre smittebelastede regioner.

Også våre naboland har en ny smittebølge på gang. I Finland har smittetallene eksplodert, og de er på vei opp i både Danmark og Sverige.

Regjeringens gla’melding blir litt deja vu for meg:

23. januar 2020 stengte Wuhan ned.

31. januar erklærte WHO at vi sto overfor en pandemi

Februar samme år var norske myndigheter her på berget mest opptatt av å be folk leve som normalt, bare hoste i albuen osv. Reis inn og ut av Norge så ofte du vil. Disse basseluskene er det ikke så nøye med.

12. mars 2020 stengte Norge ned.

Og nå medio august 2021? Ja, lev som normalt fra og med oktober. Disse basseluskene er det fortsatt ikke så nøye med.

Det kan godt være at regjeringen denne gang får rett, men det er ikke godt å vite slik Norge nå for tida stevner.

Regjeringen bør uansett ta hensyn til den nye usikkerheten ved å utsette tilbakebetalingen av utsatte skatter og avgifter. Reiselivet er i hvert fall ikke friskmeldt.

Det kan da umulig være så vanskelig å utsette tilbakebetalingene to-tre år til, med normal bankrente som finansieringskostnad. Dette er småpenger for samfunnet, men store beløp for små og ellers veldrevne foretak. Foretak Norge kommer til å trenge i årene som kommer hvis den fulle sysselsettingen skal gjenopprettes neste år.

Norges Bank bør selvfølgelig også avstå fra å heve renten i en situasjon med fem prosent arbeidsledighet, moderat kredittvekst, fallende boligpriser og en kjerneinflasjon som knapt nok er halvparten av målet på to prosent.

Alle politiske partier bør legge slagplaner for den neste pandemien, alternativt for et scenario hvor også vi får en serie ukontrollerte utbrudd av deltavarianten i vinter. Et behov for handlingsplaner jeg tidligere har skrevet om.

Men hva vet vel jeg. Jeg er hverken ekspert på vaksiner eller virus. Helt blank på begge tema.

Vi får bare håpe at regjeringen har rett, og at det denne gang ikke er så nøye med disse basseluskene.

Som den notoriske pessimisten jeg er, må jeg imidlertid innrømme at jeg frykter at det er på’an igjen.

Kategorier

Siste innlegg