Make Norway Great Again?

by | 17. January 2017 | Norsk økonomi

Året 2017 endevender på mye politikk, teknologi og arbeidsliv, et broket bakgrunnsteppe for Surnadals Næringskonferanse i år. Og det i Surnadal Sparebanks 175 års jubileum.

Året har allerede bydd på overraskelser. Hvem skulle tro at President Donald J. Trumps første pressekonferanse siden juli i fjor, skulle domineres av spørsmål knyttet til tidligere års festing i Moskva?

I dag blogger jeg fra Surnadals Næringskonferanse hvor durkdrevne Ove Snuruås bidro for n’te gang som konferansier, men med helt nye vitser, som nok dukker opp ved ulike ‘takk for maten’ taler i tiden fremover! Dette er en av landets eldste næringslivskonferanser, men den henger med vår tids disruptive ånd.

Og alt fra gründere til storpolitikk ble tatt opp og endevendt denne tirsdag i Surnadal. Temaer tilpasset den nye tid.

Introen til konferansen var en spennende multimedia-fortelling om Surnadal Sparebanks vei fra oppstart i 1842 til i dag, med vyer for fremtiden fra en fremoverlent banksjef Allan Troelsen.

Dagens første taler var en tilsynelatende tradisjonell bonde, hvor hver foil ga en ny satsing og nye idéer for melkebønder. Storbonde Jan Erik Glåmen, eier av et av Norges største fjøs for melkekyr, viste oss nok en gang at norske bønder generelt er uhyre kreative og ambisiøse. Den ene satsingen avløste den neste. Et godt forbilde i en næring som i fjor hadde rekordhøye investeringer.

Neste foredragsholder var treneren i fotballklubben Kristansund Ballklubb (KBK) Christian Michelsen, som rykket opp fra OBOS-ligaen til Tippeligaen i fjor. En trener som inspirerte både sine spillere, og de rekordmange konferansedeltagerne på Surnadals Næringskonferanse, til å satse med hode og hjerte. Og aldri gi opp!

Min jobb da var å være festbrems og dra makroperspektiver. Prøvde meg på en ny vri med noen forslag til nye grep i politikernes virkemiddelbruk. Endring av skatter, ferieordninger og av distriktspolitikken. Håper noen politikere fattet interesse. Kall det mitt forsøk på å disrupte politikken ved å foreslå å:

  • Erstatte faste helligdager med en femte ferieuke
  • Dropp taxfree, og bruk heller pengene på å kutte skatt på mat og drikke
  • Nasjonal boligskatt til erstatning for de lokale
  • Insentiver til å få nye og gamle landsmenn til å bli boende i bygdene våre
  • Flytte av Storting, Norges Bank og Finanstilsyn ut av Oslo

Direktør Bente Sollid Storehaug, som også er medlem i Eika Gruppens  konsernstyre, ga oss deretter et solid foredrag om alt den nye industrielle revolusjon. Hun oppdaterte oss på de nyeste utviklingstrekk  i mange sektorer. Endringer som endevender markeder og tvinger oss all til å tenke nytt. Digitalisering og nye teknologier som blockchain ble forklart på en pedagogisk måte.  Bredden av endringer på teknologifronten, kan ta pusten fra noen og  enhver, og da er det godt å vite at vi har folk både i konsernstyret, i bankene og i Eika som sikrer at vi sparebankfolk henger med. Alle ble klokere av å høre hennes oppdateringer.

Vinneren av Surnadals Sparebanks utviklingspris var Pipelife Norge, som har bygd opp en helt enestående fabrikk for produksjon av kompliserte rørsystemer i Surnadal. En populær vinner i en tid da Fastlands-industrien trenger all den oppmerksomhet den kan få.

HC Medlien kaller seg krussedullfilosof. Det jeg vil kalle en ekte filosof, som kan få folk til å tenke nye tanker. Se på hverdag og jobb med nye briller. Et tankevekkende foredrag full av nye idéer.

Gründer Kristin Waagen driver Tingvollost som produserer «Kraftkar» – som nettopp ble kåret til Champion of the Champions i verdensmesterskapet i ost! Hun fortalte om veien fra å starte med et ysteri på badet, til stor suksess med prisbelønte oster i eget fabrikkanlegg og mange ansatte. Et slående eksempel på hva kreative mennesker i Møre og Romsdal får til. Familien vår er kjempefans av ostene hennes, som kan koste opp i mot 500 kroner per kilo. Ansatt en syrisk flyktning har hun også gjort. Håpet er dermed tent om en bedre hverdag hos de fleste av hans venner på nærliggende mottak.

Hans Wilhelm Steinfeld, en av våre fremste eksperter på russiske forhold, er i skuddet som aldri før, nå som Trumps russiske romanse er flombelyst. Han kåserte over forholdet mellom Trump og Putin. Et av hans poeng var at vi nå er på vei mot en tid med realpolitikk, hvor forholdet mellom USA og Russland er i støpeskjeen. Europa vil rystes av nasjonalistiske strømninger, var hans prognose.

Arrangementet ble rammet inn, og rundet av, av nevnte banksjef Allan Troelsen, som leder Surnadals stolthet i sitt jubileumsår. En banksjef som har tatt på seg formannsvervet i Eika Gruppens konsernstyre. En krevende rolle, i en krevende tid, hvor bankene gjør så godt de kan for å henge med i den disruptive tidsalder. En oppgave de har mestret så langt. Fjorårets økonomiske resultater, både i Eika bankene, og i Eika Gruppen var strålende. Det til tross for store investeringsløft i nye teknologier.

Litt artig er det at sparebanker i Eika Gruppen er så opptatt av innovasjon i sitt nærmiljø. Både i Surnadal, Larvik, Lillestrøm, Tysnes og andre steder i kongeriket dras det nå i gang næringskonferanser hvor en forsøker å få til et bredt samarbeid mellom bank, næringsliv og kommunale myndigheter for å skape noe nytt.

Det får meg til å tenke på at sparebank begrepet kanskje burde vært erstattet med begrepet ‘innovasjonsbank’. I dag er det de små norske banker som bidrar tyngst til knoppskyting og innovasjon i distriktene. Distrikter som trenger all den hjelp de kan få.

Kanskje blir neste års Næringskonferanse arrangert av Surnadals Innovasjonsbank? Et nytt opplegg som forhåpentligvis fortsatt dras i gang av den alltid like blide ildsjel og organisasjonssjef Liv Dalsegg og hennes mange hjelpere.

 

 

 

Kategorier

Siste innlegg