Julekupp i boligmarkedene?

by | 25. November 2015 | Eiendom

Nå som julebordsesongen er i full sving, er det grunn til å pønske på nøyaktig HVOR, altså i hvilken bolig, vi skal vaske gølv og bære ved, rett før julemiddagen fortæres. Bloggen skrives på Norges Boligbyggerlags (NBBL-s) julefrokost, hvor fremtiden for våre boligmarkeder analyseres og debatteres.

Det er mange som ønsker å kjøpe drømmeboligen i førjulstria. Atter andre får prekære behov for en småleilighet, etter et litt for utagerende julebord som endte i en fremmed seng. Investorene er også ivrige på denne tiden av året, da kampen mot formueskatt fort blir en kamp mot klokka, hvis du har for mye skattbar formue i det årets timeglass renner ut.

I går, via et intervju med Aftenposten.no, ba jeg sistnevnte gruppe forsøke seg på et julekupp. Snakk med utbyggere som har mye tungsolgte objekter på lager. ‘Make them an offer they can refuse’, men bud som er tilstrekkelige til å pirre sansene til entrepenører, som nødig vil brenne inne med for mange usolgte enheter, i det årsregnskapet skal gjøres opp.

Vær nøye med hva du ber om. Som regel er det enklere å be om gratis oppgraderinger enn direkte prisavslag, på samme måte som en bilforhandler heller gir deg litt ekstrautstyr fremfor prisavslag når du skal kjøpe ny bil.

De regionale variasjonene er store og vil øke. Antall usolgte boliger er selvfølgelig høyt i Stavangerregionen, men er også betydelig andre steder i Norge. Selv har jeg hatt Bergen som det mest interessante boligmarked. Vil det bergenske boligmarked rammes av oljenedturen, eller holdes oppe av sentraliseringen fra grisgrendte vestlands-kommuner, og av den ekspansive pengepolitikken? En raus pengepolitikk som både gir sterk kronekursnedgang, og betydelige rentenedsettelser til bankenes boliglånskunder.

Mitt tips er at de øvre segmentene i Bergen over tid vil lide – et varsel om hva resten av landet har i vente. Eiendomsmeglere med luksusboliger til salgs vil merke fraværet av oljefolk på visningene, med lavere bud som resultat.

Nord – Norge ser ut til å utvikle seg på det jevne, selv om en må regne med at festen i Tromsø er over. Også her vil man merke oljebransjens utfordringer på de dyreste boligene.

Egentlig er festen over for de fleste luksusboliger i Norge. Trolig har oljerikdommen preget prisingen av luksusboliger i flere bygder og byer enn vi liker å tro. Har du lyst til å oppgradere din livstil ved å flytte inn i en fornem bolig, er det trolig derfor mange gode muligheter nå før jul. Det er på de dyreste boligene at man kan oppnå størst prisavslag, også målt i prosentpoeng av verditakst.

Ny-boligmarkedene ser spennende ut. I Trondheim er det langt flere nye boliger til salgs enn i hovedstaden, ikke noe sunt tegn. Trøndere forteller meg at det er få oljejobber i regionen, men tallenes tale er klar. Det er usedvanlig mange nye boliger til salgs her. Merkelig, ikke sant?

Antall byggetillatelser var opp 20 pst fra september i fjor til samme måned i år. En kan nesten håpe at ikke alt blir realisert. Spørs om markedet kan absorbere så store volumer, gitt usikre fremtidsutsikter for norsk økonomi nå er blitt. Ingen vet jo hvor oljeprisen går.

Som nevnt er det trolig de dyreste objektene, og spesielt der hvor oljeadelen holder hoff, som har størst prutningsmonn, nå i ukene før jul. Har du i tillegg en drøm om å trekke deg litt tilbake fra storbyen, er det mange interessant muligheter som ser ut til å by seg, enten det i Holmenkollen i Oslo, eller i tilsvarende forhenværende rikmannsstrøk.

Hva hvis du er selger? Bør du selge til spottpris?

Jeg vil ikke nødvendigvis anbefale folk å selge før jul.Det kan godt hende at du får bedre betalt på et senere tidspunkt, og lave renter hjelper deg hvis du har lyst til å avvente, satse på et senere salg.

Likevel blir prognosen at boligprisene faller litt i årets to siste måneder. Vi bare vet at noen er villig til å akseptere en spottpris for å slippe å ha boligen sin over nyåret. Derfor bør du som kjøper sondere terrenget.

Kanskje det finnes en bolig som du liker å drømme om til jul, et eller annet sted der ute, og til en pris som passer for deg?

Her på NBBLs boligdag er det ingen krisestemning. Ansvarlige mennesker er, som seg hør og bør, litt urolig for gjeldsvekst og de unges adferd. Det er imidlertid ingen som frykter krakk eller krise.

Kanskje er dette et godt tidspunkt å legge inn skambud på drømmeboligen?

Kategorier

Siste innlegg