‘’Aldri mer 4 pst sentralbankrente i USA’’

by | 23. May 2014 | Uncategorized

–       Jan, hvor gammel er du?, spurte en litt morsk Trygve Hegnar  ved åpningen av sin TV-sending. Dette er et show som går hver ettermiddag på Hegnar-Medias nettsted med inviterte gjester: The Trygve Hegnar show med gjester, men uten musikk, om du vil.

49 ,svarte jeg.

–       Og DUUU har lovet det norske folk lave renter så lenge du lever, avbrøt han meg med oppgitt mine.

Etter litt stamming, tenk deg en åtteåring tatt på fersken i epleslang, klarte jeg følgende resonnement. Ikke helt Ibsen, men greit nok. Husk, når du er LIVE, enten det er på TV, eller på podiet i barneskolens auditorium, er det essensielle, det å kunne ressonere mens man snakker.

–       Vel, ikke har vi behov for høyere renter i dag, og alle våre utfordringer med aldrende og gjeldsatte befolkninger blir bare større med årene. Derfor blir renten lav så lenge jeg lever.   

–       Hvor lenge er det? Ikke har jeg jernhelse, men er heller ikke plaget av sykdom, så jeg bør trø rundt i nabolaget mitt til sommeren 2045, hvorpå jeg kryper inn i penalet.

 –       Ergo lover jeg det norske folk lave renter til sommeren 2045!

Noen reagerer på slike uttalelser som uansvarlige, andre vil si det er rent tøv. Vi makroøkonomer har den glede av å holde på med litt meningsløse, men svært så gøyale, diskusjoner om livet i 2045. Hvordan kan jeg være så sikker på at rentenivået forblir lavt? Sukk, ingen er enig med meg, eller rettere sagt ingen VAR enig med meg – før uke 21 i det herrens år 2014. Nylig var nemlig tidligere sentralbanksjef Ben Bernanke på foredragsturné, hvor han sa noe som ligner på overnevnte sitat.

Ok, vi vet egentlig ikke hva han sa, dette er konfidensielle middager, til ære for de som betaler dyre inngangsbilletter. Middager hvor gjestene betaler dyrt for å kunne diskutere makro med en av verdens ledende autoriteter på bank og finans i lukkede fora.  Noe siver imidlertid ut fra slike gemytlige arrangementer. Her er hva Reuters rapporterte:

At least one guest left a New York restaurant with the impression Bernanke, 60, does not expect the federal funds rate, the Fed’s main benchmark interest rate, to rise back to its long-term average of around 4 percent in Bernanke’s lifetime, one source who had spoken to the guest said.

Les mer om middagen, og noen refleksjoner fra en dyktig skribent her

Nå er Bernanke litt eldre enn meg, men han ser unektelig sunn og frisk ut. Kanskje jeg og Ben ikke kan love dere lave renter lenger enn til 2035? Alternativt, dersom noen som vil sponse meg med en halv million, reiser jeg gjerne over dammen for å snakke med ham over en bedre middag, for å bekrefte at ryktene er sanne.

GOD HELG!

Kategorier

Siste innlegg