Ikke gråt for meg Kypros

by | 16. May 2012 | Internasjonal økonomi

Ikke gråt for hverken Hellas – eller Kypros, for den saks skyld.

Det er ikke mye i vår nære historie som vil ligne på en gresk statsfallitt.

Noen ser på Argentinas traumer fra begynnelsen av dette årtusen. Andre peker på eldre erfaringer. Selv vil jeg påstå at vi får et ganske unikt kaos hvis grekerne faktisk misligholder gjelda si, innfører sin egen valuta, og dropper ut av EU. Det vil være intet mindre enn å gi opp.

Det er godt mulig at vi nå ser de første tegn til sammenbrudd. Skatteinngangen er synkende fordi folk slutter å betale skattene sine. Utgiftene stiger etterhvert som arbeidsledigheten øker.  Hellas har alltid hatt problemer med lov og orden. Mye korrupsjon og en levende anarkistbevegelse. Det er ikke utenkelig at det går fra vondt til verre.

Hvor ille kan det bli?

Fallet kan bli stort. I Hellas er det fortsatt masse dyre luksusboliger. På nettet er det lett å fortape seg i bilder av boliger til både 20, 30 og 40 millioner kroner.  Beboerne her vil jo helst slippe å betale skatt. Via låneopptak og subsidier fra EU har det også vært mulig. Likeledes er det mange høyt gasjerte ansatte i offentlige sektor.

I sum kjører den greske stat med underskudd – selv før rentekostnader hensyntas. Ikke rart at tilliten til Hellas som samfunnssystem er i ferd med å rakne. Avisen Financial Times meldte i dag at greske banker hadde uttak på drøye fem milliarder norske kroner på mandag alene. Det meldes at rike grekere har kjøpt mye eiendom i Berlin så langt i år. Det som i dag er nervøsitet kan fort bli panikk.

Mange tror at panikken vil spre seg til andre land. Selv tror jeg at et gresk kaos kan hjelpe på reformiveren i andre sør-europeiske land. De har fortsatt langt å gå.

Et EU-land som neppe vil klare seg er Kypros. Her er nok finansene for sammenvevde med grekernes til at konkurser kan unngås.  Kypriotiske banker har store fordringer på greske kreditorer. På den annen side har Kypros mange venner i det pengesterke Russland.  

Russland lånte som kjent Kypros om lag 20 milliarder norske kroner i fjor. Dessverre er dette bare en begynnelse. 

Kypriotiske banker er om lag 8 ganger landets BNP hvorav en god slump er gitt til grekere. Kypros er som Island med sol.

På den annen side har kypriotene tiltrukket seg mang en milliardær opp gjennom årene. Rikfolk som kan flås har de nok av.

Norge må holde seg unna. Går Kypros med i det greske dragsuget får de bare prøve å ordne opp som best de kan. Lykke til.

Kategorier

Siste innlegg