Rentekutt til helga? (OK da, jeg er kanskje litt for rask på avtrekkeren)

by | 08. September 2011 | Norsk økonomi, Renter og valuta

Fra sentralbanksjefens Schweigaards forelesning kl 10.00 i dag: (Uthevingene er mine)

Vi har en åpen økonomi. Norske bedrifter vil merke det hvis avsetningsmulighetene blir dårligere eller finansieringen av virksomheten vanskeligere. Pengepolitikken kan reagere raskt på endringer i utsiktene. Det kom for eksempel til uttrykk i Norges Banks beslutning om å holde styringsrenten uendret ved rentemøtet i august.

Tidligere denne uken bestemte sentralbanken i Sveits seg for å offentliggjøre et gulv for kursen på sveitsiske franc mot euro. Bakgrunnen var at sveitsiske franc hadde styrket seg vesentlig. Rentene og inflasjonen i Sveits er nær null, og veksten er lav. Den sveitsiske sentralbanken mener at en ytterligere styrking kunne ført til nedgangstid med deflasjon. Den innførte derfor tiltak for å hindre en slik utvikling. Norske kroner styrket seg kraftig i etterkant. En for sterk krone kan over tid gi for lav inflasjon og for svak vekst. Det vil i så fall bli møtt med tiltak i pengepolitikken. I Norge er det styringsrenten som er det aktuelle virkemiddelet.

Mvh jan andreassen

Kategorier

Siste innlegg