Om PIGS, PEGS og norsk rentenedgang

by | 06. September 2011 | Internasjonal økonomi

Valutamarkedene har gitt oss alle mang en overraskelse i år. I dag fikk vi en virkelig stor en; Den sveitsiske franc er pegget til euroen. Dette blir en enorm utfordring for sveitserne.

Bakgrunnen er jo selvfølgelig den raske appresieringen av den sveitsiske valutaen. En styrking som først og fremst drives av rotløse sparemidler i verdens finansmarkeder som leter etter en trygg havn. Sveits med sin solide kredittverdighet er et naturlig mål for alle som frykter katastrofe. Når sveitserne nå tar sjansen på å sette et tak på hvor sterk francen kan bli, gir de i virkeligheten opp å styre sin innenlandske pengemengde og utsetter seg for enorm risiko i valutamarkedene.

Jeg frykter at sveitserne nå gaper aaaaaltfor høyt. Skulle hele verden ønske å veksle sine midler i CHF så vil jo den sveitsiske sentralbanken løpe en enorm valutarisk som kan gi ruinerende tap. 

Her et eksempel på hvordan dette kan komme til å gå galt. Skulle folk frykte at Italia misligholder gjelda si på en gråværstirsdag kan verdens  kapitalflyttere konvertere alle sine Euro-midler til sveitserfranc (CHF) i de påfølgende dagene. Den sveitsiske sentralbanken må da trykke sertifikater og obligasjoner for å hindre at likviditeten i finansnæringen blir oversvømmende stor. Rett etter at så har skjedd – etter at alle har investert i CHF – kollapser Euro-kursen, fordi overmakten blir for stor og båndet Euro-CHF ryker. Den utløsende faktor kan være at nettopp Italia misligholder gjelda si med enorme finansielle tap for tyskere og andre nord europeere som resultat. Etter kollapsen til Euro hvor den sveitsiske valutaen går i taket, så kan det da skje noe så dumt som at folk flytter sine midler ut av Sveits igjen fordi næringslivet har fått enorme skader av den midlertidig sterke sveitserfranc. Resultatet av denne ”inn på stabile kurser” og ”ut på svært høye sveitserfranc nivåer” vil i så fall gi den sveitsiske sentralbanken enorme tap.  

Vel, så viktig er det at sveitsisk næringsliv vil slite. Sånn sett er ikke sveitserne noe heldigere stillet enn grekerne. Grekerne er låst på innsiden av en valutaunion hvor de tvinges til å holde samme pengeenhet som de konkurransedyktige tyskerne. Sveitserne er på et helt annet og mye høyere nivå for materiell levestandard enn grekerne, men har et felles problem: svak konkurranseevne.

Merkelig nok holder Norge på å få det samme problem. I går hadde vi  en svært så sterk krone, men nå er den ute av kontroll.

Forhåpentligvis er det i kveld tente lys både i Finansdepartementet og i Norges Bank. Nå har vi ingen tid å miste: Norges Bank må kutte rentene.

Kategorier

Siste innlegg