Medisinfolket som investorer

by | 08. June 2011 | Aksjer

Jeg hadde en gang, for mange herrens år tilbake, kundemøte med Den Norske Legeforeningen. Jeg aner ikke hvordan de forvalter sine midler i dag, men den gang var det en hyggelig økonom som styrte finansene.

Det var to typer leger i legeforeningens styre sa han; kirurger og indre medisinere.

Kirurgene ville ha klare råd om hvordan legeforeningenes midler skulle disponeres. Kjøp/selg  – fort – og aller helst i går. Deres handlekraft som investorer hang nok sammen med at var vant til å ta tunge avgjørelser i operasjonssalene  – raskt  – og uten å ha alle fakta på bordet. 

Indremedisineren derimot likte derimot å drøye med sin beslutning. Vi må ha mer analyser. Trolig var han vant til å kunne bestille uante mengder med bilder og prøver før han tok en avgjørelse.

I dag er investorer litt usikre på hva de skal gjøre. Aksjemarkedene ser billige ut på tradisjonelle mål som PE- multipler. Imidlertid ser det ikke ut som om markedet har noe hast med å stige. Og makronyhetene blir neppe bedre med det første.

Ingen trenger å forhaste sine aksjekjøp.

Likevel er det verdt å merke seg at markedene faktisk er svært så rimelige med mindre verdensøkonomien skulle få et nytt alvorlig tilbakeslag. På dagens estimater, gjetninger om du vil, på fremtidig inntjening i bedriftene, så har aksjemarkedene sjeldent sett så billige ut som de gjør nå.

For det norske markedet vil selvfølgelig mye avhenge av at oljeprisene ikke faller dramatisk. Vi tåler heller neppe et nytt hopp i kronekursen.  Holder krona og olja seg sånn noenlunde i ro er det imidlertid vanskelig å se noe annet enn at aksjemarkedet vil stige i tiden fremover.

Spørsmålet blir da hva slags type investor du er. Er du en typisk kirurg vil da kast deg på nå. Indremedisineren i deg vil imidlertid prøve å overtale deg til å vente til får nye data som bekrefter at markedet faktisk er kjøpsverdig.

Kategorier

Siste innlegg