Europeerne krangler om regningene – nok en gang

by | 10. March 2011 | Ukategorisert

“Politics is the art of looking for trouble, finding it, misdiagnosing it, and then misapplying the wrong remedies.” Groucho Marx

 

Det er ikke vakkert det som nå skjer i Europa. Sør-europeere og irere nekter å sette tæring etter næring, mens nord-europeere synes nok er nok: Ingen mer hjelp å få der i gården. Den europeiske sentralbanken er lei av å gi alle kranglefanter billige penger og vil heller ikke være med og leke lenger. I sum skaper imidlertid europeerne et kaos som alle taper på.

Det skulle bare en fornuftig aktør til å løse alle problemer. Nord-Europa har råd til å sponse sør-europeernes livsnyting. Sør-Europa kunne fint klart seg selv om de hadde lagt om til en mer nøktern livsstil. Den Europeiske Sentralbanken kunne løst alle problemer ved å holde rentene nær null til evig tid. Men ingen av disse aktørene kommer til å berge Europa. Spørsmålet er om de det hele tatt beveger seg i riktig retning.

I Hellas er det folkeprotester fra skatteytere. Folk vil ikke betale skatt. Ok, greit for meg. Men ønsker de skoler, forsvar og pensjoner? Det er litt urovekkende hvis de regner med at andre folkeslag skal betale deres regninger.

På samme måte må en spørre de tyske bilprodusentene om hva de har tenkt å gjøre med Porschene sine hvis sør-europeere ikke får penger? De kan kanskje ta noen tonn olivenolje i bytte? Og hva skal tyske pensjonister leve av hvis – sør-europeiske statsobligasjoner misligholdes?

Opp i det hele har vi moroklumpene fra den europeiske sentralbanken, som vil heve renten for alle, litt som en myndig lærerinne i skolegården prøver å få skikk på ungeflokken sin.  

 Nei, det er ikke greit å få europeere til å trekke i samme retning. Nordmenn skal ikke godte seg, vi vil jo ikke være medlem en gang. Jeg gjør Groucho Marx ord til mine:

I refuse to join any club that would have me as a member

Kategorier

Siste innlegg