1. Pengenes skjebne ved hjemmekontorets sound of silence

by | 20. April 2020 | Norsk økonomi

Det var den rareste lille sommerfugl som besøkte min hage i forrige uke. Hvit og rød, en bitteliten modig sak, som navigerte seg gjennom min ustelte hageflekk. Fløy frem og tilbake helt lydløst.

Dette er fine dager med hjemmekontor. Opp tidlig, og rett i arbeid, uten køen inn til Oslo Sentrum. Turer midt på dagen når jeg tar skrivepause.

Kontantene hoper seg opp på lønnskontoen. Litt ufrivillig, for en bør jo ikke være for ofte i butikken i disse korona-tider.

Hva skal en gjøre med pengene?

Så her kommer en serie blogger om hva pengene kan plasseres i. En blogg-serie myntet i hovedsak myntet på de av dere som er så heldige at dere fortsatt er i arbeid.

Og, nei, det gjelder dessverre ikke alle nordmenn. Mange, bare så altfor mange, er permitterte og arbeidsledige. Men før eller siden fikser finansministeren full sysselsetting, og da vil vi alle, nok en gang, være i samme båt.

Den mentale forskjell er allerede mindre enn du tror – mellom de av oss som er i arbeid og på NAV. Vi er alle rystet av å oppdage vår at vi er dødelige og at fremtiden er usikker. Alltid uansett.

Først litt om den økonomiske krise. Det er i hovedsak fire grunner til at oppgangen, når enn den måtte melde sin ankomst, blir beskjeden:

1) Vi lever i eldrebølgens æra, med relativt små barnekull som kommer ut i yrkeslivet. Så ja, de fleste som er permitterte kommer tilbake til jobb, men fra da av blir den gjennomsnittlige økonomiske veksten i årene fremover lav.

2) Prisene på våre viktigste eksportprodukter, brenselstoffer inklusive elektrisk kraft, har halvert seg og kommer neppe tilbake til gamle høyder. Norge er blitt vesentlig fattigere i løpet av denne krise.

3) Ved årsskiftet var det gryende overkapasitet i mange næringer innenlands, det samtidig som etterspørselen etter norske varer og tjenester sviktet, både hjemme og ute.

4) Rentenivåene var allerede nær historiske bunner, og gjeldsbergene ditto store, i mange land, før krisen inntraff. Selv med null og negative renter vil nå skrekkslagne, gjeldstyngede husholdninger betale ned lån, og spare mer.

Men det er noe også noe annet, noe med tidsånden. Det tar litt tid før folk skryter på seg en ny utenlandsreise, en ny Gucci-veske eller Porsche. Det er liksom ikke så viktig dette med siste mote – bare vi, og alle våre kjære, fortsatt er i live!

Det tar litt tid før stornordmannen reiser på shopping igjen, på tur i verden for å lære og belære – strøende om oss med dollar. Vi har funnet en større glede. Vi og alle våre kjære overlevde, Halleluja!

Det nye nå er ikke å digge luksusvarer, men å gjenoppdage den barnlige gleden av å sitte hjemme og se på sommerfugler.

Det vil ta tid før verden kommer til hektene igjen. Vær trygg det kommer tider med børsrekorder, og nye rekordsalg av Gucci, Porsche og alt som glitrer. Rekorden i boligprismarkedet står for fall. Men det kommer til å ta noen år, før det er fest og moro igjen.

Så her er kommer det noen blogger om sparing, spareformer, bolig og hytter, i sommerfuglens æra. En æra med lav økonomisk vekst, bare moderate oppsving etter årets stygge fall i den økonomiske aktivitet, og et nær evigvarende minimert rentenivå.

Noen blogger som er ment å få deg til å tenke over hvordan du skal tilpasse dine finanser til den nye tid. Finansielle råd du kan gruble over, når du får tatt deg en pause fra ditt hjemmekontor, tatt deg tid til å sitte ute på trappa med en kaffekopp, og myse mot en rar sommerfugl som er ute på sine daglige gjøremål.

Hva den nye tid betyr for verdipapirmarkedene kommer om et par dager.

Deretter tar jeg for meg boligmarkedenes nye hverdag, pluss en blogg om fritidseiendomer, før jeg avslutter med noen tanker om hvordan vår nye normale hverdag blir.

Men først, i morgen, kommer det noen amatørmessig vurderinger om hvor vi står i selve krisen – både den medisinske og den økonomiske.

Oops, hold på å glemme det viktigste.

Kategorier

Siste innlegg