Innimellom skriverier og regneøvelser om den økonomiske utviklingen fremover, er det godt å ta en liten pause mellom slagene, for å gi litt løypemeldinger. Så dette er ikke en oppsummering, ei heller noen stor analyse om hva som kommer til å skje. Bare en refleksjon.

I skrivende stund sitter jeg og venter på Statsminister Erna Solbergs pressekonferanse søndag kveld. Dette rett etter at jeg satt og så på Danmarks Mette Fredriksen samle danskene til kamp mot den usynlige fiende. Merk mine ord: Det blir noe stort av henne!

Her hjemme har mange vært i ilden, for å fortelle befolkningen om korona-viruset og dets følger, og jeg kunne ikke gjort det bedre enn noen av dem. Vi står oppe i vanskelige tider, som byr på utfordringer vårt helsepersonell og politikere aldri har vært oppe i før. Hatten av for at de gjør så godt de kan.

På standens vegne må jeg imidlertid si at hjertet mitt banket litt ekstra under Norges Banks pressekonferanse fredag, da Sentralbanksjef Øystein Olsen entret scenen alene for å fortelle om Norges Bank sitt bidrag i denne krig mot korona-pandemien.

Jeg er sjeldent enig med sentralbankens konjunkturvurderinger og rentebaner, men la nå det ligge. Selv i dag er det umulig å vite om fjorårets pengepolitikk var klok. Kanskje vil det i ettertid vise seg som en genistrek å stramme inn på en økonomi som så ut til å miste fart allerede i fjor høst?

Norge går nettopp derfor inn i denne krise med særs solide banker, og en rekordhøy sparing i husholdningene. Men det jeg likte best ved fredagens pressekonferanse var at vi fikk se verdien av lang erfaring fra en ledende samfunnsøkonom som både har vært sjef for Finansdepartementet, Norges Bank og Statistisk Sentralbyrå.

Med stor autoritet og ydmykhet la han frem Norges Banks beste skjønn, et historisk rentekutt og en vurdering av fremtidens risikobilde, som også han erkjenner i hovedsak er på nedsiden.

Selv kan jeg ikke skjønne at dagens restriksjoner på folks bevegelser kan lettes stort på før sommeren. I så fall blir BNP-veksten i år både minus 4 og 5 pst – uansett hva Norges Bank måtte gjøre med renta. Ingen katastrofe. Det er bare sånt som skjer når pandemier inntreffer. Jeg regner ikke med at Norges Bank redder årets avlinger.

Nei, det var bare godt å se at sentralbanksjefen tok kraftfulle tak, la dem frem med autoritet uten altfor mange forvirrende forbehold, figurer i mange farger og helt uten ekspertstøtte fra siden. Brofoss kunne ikke gjort det bedre.

I disse korona-tider er det ikke fritt for at det blir vel mye Netflix, med pizza og rødvin. Den Oscar-nominerte The Darkest Hour kan anbefales.

Ord er kanskje ikke verdt så mye i tider som nå, men fredag fikk jeg takket være sentralbanksjefens pressekonferanse følelsen av at også for oss, holder krigens tidevann på å snu.

En pressekonferanse som mange nordmenn, preget av stundens alvor, bør se på for å holde motet oppe.

Kategorier

Siste innlegg