Vårflommen ved sin middagshøyde

by | 05. June 2019 | Eiendom

Neste uke bør vårflommen av bruktboliger være på sitt sterkeste. En vårflom som så langt har vært usedvanlig sterk, men som nå skal toppe seg i dagene som kommer. Får vi håpe.

Verre er det for utsiktene i nyboligsalget, men mer om alt dette senere.

Først må en si at tallene for mai viste en fortsatt solid omsetningstakt i det meste av landet. Hamar skiller seg ut med litt færre omsetninger enn mai i fjor. Ellers var det sterkt. Likevel ble det lagt ut lagt fler boliger enn det som ble solgt. Lagrene av usolgte bruktboliger øker på.

Fortsatt var prisene sterke. I mai opp 1,8 pst opp over samme måned i fjor. Sommeren kan imidlertid gi mer dramatiske negative utslag. En fare er den siste ukes uro i finansmarkedene. Blant annet har oljeprisen falt med om lag 10 USD per fat. På den positive siden er det ikke lenger priset inn rentehevinger av betydning i Norge. Skal en tro rentemarkedene, når vi rentetoppen nå i juni med en siste heving av foliorenten i Norges Bank til 1,25 pst.

Boliglånsrenta for folk flest vi da holde seg nær, eller godt under 3 pst i overskuelig fremtid. Det blir neppe renta som ødelegger for boligmarkedene i sommer. En annen fare, ofte nevnt, er gjeldsregisteret som skal komme på lufta 1. juli. Tankegangen er at det da vil avsløres hvor mye av egenkapitalen til kjøp av småleiligheter som stammer fra kredittkort og annen kortsiktig, dyr finansiering. Ryktene sier at forbrukslån skal være en viktig faktor bak boligprisoppgangen i de store byene, men hvem vet. Jeg har mine tvil.

Hovedutfordringen er og blir at vi bygger altfor mye. Befolkning vokser langt mindre enn før, hvilket kommer overraskende på mange. Og vi bygger stort sett luksusleiligheter som ikke har noen rentable muligheter i utleiemarkedene. Opplagt vil det her oppstå store tap, og betydelige prisavslag, selv om utbyggerne kvier seg i det lengste. Det verste de vet er prisavslag. Ikke minst fordi det skaper sinne hos de som kjøpte seg tidlig inn, til altfor høye priser.

Beholdningen av nye boliger til salgs er også på vei opp, noe vi også ser i utleiemarkedene. I sum har vi dermed en unormal sterk vårflom i bruktbolig-, nybolig-, og utleiemarkedene. I en periode fremover vil mange nervøse boliginvestorer måtte vente og se om markedene tåler alt som legges ut.

Hittil i år har det vært kamp om mange objekter. I sommerukene blir det normalt mere stille. Er det ikke rart å tenke på at folk føler det er trygt å by etter å ha vært på en overfylt visning, mens de tror det er farlig når ingen andre var tilstede?

Kommer vi over sommeren uten at lagrene av usolgte boliger tømmes er det duket for en klar prisnedgang på mange objekter. Sterkest blir nok priskuttene i de deler av nyboligmarkedene hvor utbudet er størst. Her er det muligheter til å gjøre kupp. Er du alene på en visning i august, i en bolig som har vært usolgt siden den ble lagt ut i årets sterke vårflom, er det stor sannsynlighet for at du gjør et godt kjøp.

I hvert fall et bedre kjøp enn du ville ha gjort ved påsketider i år, før vårflommen meldte sin ankomst.

Kategorier

Siste innlegg