Boligmarkedenes tomme restaurantbord

by | 06. May 2019 | Eiendom

Tenk deg at du er på familieferie i Italia. Familien rusler bort til det lokale Piazza (torv), hvor det er mange mennesker, god stemning og to restauranter. Den ene uten kunder, den andre med kø på gata. Velger du å gå rett inn i det tomme lokale, eller stiller du, din utålmodige kone, og dine sultne barn seg i kø?

Trolig stiller du deg i køen til den populære restaurant. Litt slik kan det være i boligmarkedene i vår. Populære objekter hvor det er stinn brakke på visning tiltrekker seg lettere bud enn der det er glissent, med bare ett par om gangen på besøk.

Ved inngangen til mai er det usedvanlig mange boliger til salgs, og salgstiden frem til St Hans er kort, med 17. Mai helgen plaget av at mange tar ferie. Mange visninger blir trolig tomme denne helg. Ingen ting å ta på vei for, det er bare for mange boliger som bys frem de neste 50 dager.

I april ble det solgt unormalt mange boliger for en påskemåned å være, med totalt salg i årets fire første måneder på 29 646, opp 6,2 pst fra samme periode i fjor. Da tilbudet i samme periode økte med 7,5 pst er det nå ved inngangen til mai nær rekordmange boliger til salgs, da lagrene av usolgte boliger også var høye på denne tid i fjor.

Størst økning var det i Viken (inklusiv Oslo) med en økning av varelagre på 1 200 enheter fra i fjor til i år. Disse skal konkurrere med store utbygninger som skal velte ut i markedene senere i år.

I sum, enten en ser på Stor-Oslo, eller i resten av Norge, er det nær rekordstort utbud. Om ikke i alle markeder, så i de fleste. Prisnedgang er nærmest garantert i tiden fremover. Ikke fordi det er noen stor svikt i etterspørselen, det er bare for mye å velge i. Forvirrende mange boliger for den travle barnefamilie på boligjakt.

Her skiller ikke boligmarkedene seg fra hotell-, detaljhandel- eller som restaurantmarkedene. Lave renter og høye eiendomsverdier har lokket frem store utbud. For mange bygg som løper etter altfor få kunder. I den grad en et bygge kan jogge.

Trolig vil boligprisene på landsbasis skli sakte ned resten av året, og ende omlag fem pst lavere enn vi ser i dag. Akkurat hvor stresset blir størst er ikke godt å si, da det avhenger av lokale utbud og næringslivets ved og vel.

I Nord-Norge er det gode tider og et mindre utbud så langt i år, enn det var i fjor. Her vil prisene kunne holde seg godt. Innlandet- Trøndelag-Vestlandet har bare små endringer i utbudet. Har vil prisene, som normalt, falle moderat tilbake mot juletider.

Det er i Viken (m Oslo), Vestfold/Telemark, Agder-fylkene og Rogaland at utbudet har vokst mest i bruktmarkedet. Dessverre er det også her det blir sterkest økning i utbudet av nye boliger. Mange av disse nyprosjektene må trolig sette prisen markert ned for å få solgt unna.

Kommer det for få på visning får man gjøre som den typiske italienske restaurant-eier. Fylle opp lokalet med venner og kjente, med ‘’special offer-just for you!’’ til gjester som kommer innom. Alternativt får man vente med å selge til vårflommen har gitt seg.

Overreagerer Norge Bank med sine varslede renteøkninger, ser det imidlertid mørkt ut for ukurante boligbygg også for høst-månedene.

Kategorier

Siste innlegg