Boligens miljø

by | 14. September 2017 | Eiendom

I min barndoms bolig var det et jevnt trafikksus fra en nærliggende motorvei. En lyd som aldri ble borte. Alltid med oss. Slik formes våre bomiljøer av maskiner, veier og måten vi velger å leve på.

Bilene som kommer i fremtiden, vil prege oss på nye måter. Fremtiden ligger i elektriske, selvkjørende biler, som gir mindre støy og forurensning. Disse fremtidens biler vil man neppe eie, men bare tilkalle etter behov. En fremtidsrettet bolig, som bygges i dag, bør kanskje derfor kanskje være uten garasje. Tenk deg en verden hvor vi alle (kanskje unntatt de største bilentusiastene) bare leier vår elektriske, selvkjørende bil etter behov!

Ikke behov for garasjer, parkeringsplasser eller bensinstasjoner? Våre boliger og nabolag blir i så fall endret. Jeg aner ikke NÅR det skjer, men det er nesten utenkelig at vi ikke vil få oppleve det en eller annen gang i fremtiden. I storbyene kan man rett og slett forby det å eie sin egen bil, bare utleiemulighetene for el-biler blir godt nok utviklet!

En ting jeg er forundret over er at det ikke drives mer utprøving allerede i dag. En kunne for eksempel tillate selvkjørende kjøretøy om natten, en tid på døgnet da det er liten fare for større ulykker. Og skulle uhell inntreffe, blir det neppe noen kjedekollisjon av det.

Det er i det hele tatt litt underlig at vi ikke tar i bruk flere innovasjoner for å forbedre vår bomiljøer. Vi kunne forby bilhold i storbyene og subsidiere billige bildelingstjenester. I byer som Bergen og Oslo er luftkvaliteten vinterstid tidvis elendig, ja direkte helsefarlig. Vel, hvorfor ikke forby vedpeiser? Vi har jo fått gasspeiser som gir samme romantikken.

En veldig interessant sak er det såkalte «internet of things», hvor det meste av det du holder på med i huset kan styres av en sentral prosessor. Sensorer kan styre behov for lys og varme, varsle innbrudd og brann og minne deg på å trekke ned når du forlater do.

Jeg liker å gå turer. Gjerne i nabolag med nye og spennende boliger. Jeg tenker ofte på hvordan de vil eldes. Vil de bli hjemmekoselige og intime, når dagens nyplantede, små busker og trær får vokst seg store og sterke? Med trekroner som kaster skygger over plener og langt utpå fortauene. Hvilke vegger får besøk av de lokale graffitikunstere i 2030, mon tro?

Ikke vet jeg hvordan det blir, men sikkert er det at vi kan styre utviklingen. Hvorfor bygger vi ikke i dag for den teknologien vi allerede har tilgjengelig? Gasspeis til folket, vekk med garasjebn og påby innbygging av en sentral styringsenhet for alle boligens elektriske installasjoner. Installasjoner som kan skrus helt av når vi er på reise. Forby alt annet enn elektriske biler i storbyene, og subsidier bilkollektiv. La selvkjørende biler råde motorveiene nattetid, sik at støynivået fra veitrafikken om dagen reduseres.

Ikke for det, du blir vant til veistøy. Etter noen år høres det ut som elvesus.

Kategorier

Siste innlegg