Mitt hjemmelagde valgflesk, (nesten) 10 kramgode forslag til politikerne

by | 26. July 2017 | Norsk økonomi

Sommeren blomstrer hvilket er svært så ødeleggende for bloggingen, spesielt for innlegg av de depressive slag. Når vi kommer tilbake fra ferie er valgkampen i full i gang, med mange kreative forslag som skal få folk opp av TV-stolen, ut på gata og inn i valglokalet.

Her er mine ti-på-topp forslag for kampsaker, som hvilken som helst politiker kan ta til seg. Uten noen ordning, etter deres viktighet, eller mangel på sådan.

1) Fjern faste helligdager og erstatt dem med en ekstra ferieuke. Hvorfor må vi ta fri 2. juledag, Kristi Himmelfartsdag osv? Fjern fem faste helligdager, og gi heller folk en ekstra ferieuke.

2) Innfør tilstrekkelig mange karensdager til at det lar seg gjøre å realisere å en ekstra ferieuke. Enda en!
Summen av 1) og 2) kan gi oss lønnsslaver sju ukers ferie. Spe på med en oppmykning av overtidsmuligheter, og plutselig har du åtte uker å ta av. Mere frihet til oss alle.

3) Voksenutdanning om sommeren. En gruppe som neppe trenger mer fri, men skulle gjerne hatt mere penger, er våre lærere. La de lærere som ønsker å ta skolene i bruk om sommeren for å hjelpe de ti-tusenvis av voksne funksjonelle analfabeter vi har her i landet lære mer, gjøre nettopp det. Just do it.

4) Reduser gavene til utlandet og norsk innblanding i internasjonale spørsmål. De fleste land er store nok til å klare seg sjæl. Vi har god bruk for pengene her hjemme, og de fleste land er nå modne nok til å klare seg uten vår hjelp.

Men hjelp fattige land bli rike ved å kjøpe mer fra dem! Flytt for all del gamlehjem, skoler, sykehjem med mer til fjerne himmelstrøk. Mange fremvoksende økonomier vil aldri bli industrialiserte, men de har arbeidsomme mennesker som gjerne vil yte gode service. Lære oss opp, stelle oss og passe på våre forbrytere.

5) Delingsøkonomien bør komme til offentlig sektor. Lei ut militærutstyr som F35-fly til naboland ved behov. Med mindre du frykter et lynangrep fra Putin, er det ingen grunn til at små europeiske land skal ha hver sine lagre av militærutstyr verdt hundrevis av milliarder av kroner, når de kan dele.

6) Flytt Stortinget hjem. (Min Golden Oldie)

I det hele tatt kan mye av statsadministrasjonen med fordel komme seg vekk fra ‘The Swamp’ på Karl Johan, for å bruke Donald Trump sitt uttrykk. Årets byggeskandale ved Stortinget burde få folk til å kreve en ny giv. Bra for CO2-utslippene er det om våre folkevalgte kommer seg nærmere hovedflyplassen, bra for luftkvaliteten i Oslo blir det også. Køene inn til Oslo (og dets kostnader) blir redusert, og sikkerheten enklere å ivareta.

7) Forby diesel- og bensinbiler. Frankrike og Storbritannia har valgt 2040 som forbudsdato. Volvo slutter å lage bensin/diesel motorer allerede fra 2019. No problem.

8) Kutt avgifter på mat/drikke. Lettelser finansiert av økte avgifter på energi. Harryhandel er CO2 kriminalitet.

9) Erstatt alle lokale eiendomsskatter for boliger med en nasjonal skatt basert på mekaniske verdier som for eksempel de Eiendomsverdis algoritmer spytter ut. Ok, ingen eksakt takst, men god nok for å kreve inn noen skarve milliarder.

Tvilsom 10)
En amerikansk økonom, Enrico Moretti, har foreslått noe morsomt. Tilpass trygden til der staten ønsker at folket skal bo. Flytter du dit myndighetene vil, får du høyere trygd enn om du blir der de ikke vil ha deg. Men slike opplegg er fortsatt litt vel mye totalitær tenking for folk flest.

Ikke vet jeg om forslagene tåler dagens lys, men jeg har heller ikke patentert dem. Bukes med varsomhet.

Kategorier

Siste innlegg