Børning på kjøkkenet

by | 03. June 2017 | Eiendom, Norsk økonomi

Forleden dro jeg med familien på kokkekurs. Ca 20 mennesker var der, med tre kokker, som hjalp til der det trengtes. Et salig kaos som krevde store benkeflater og sterke vifter for å få bort all matosen.

Vel hjemme, forsøkte vi oss som mesterkokker, men det var det med plassen da. Merker fort at alle ingredienser og hjelpemidler krever sitt. I dag kan du få maskiner som koker egg, koker ris, damper fisk og holder deg proviantert med popcorn. Kokeplater og gassflamme side om side bør enhver mesterkokk ha, i hvert fall hvis han er en mann.
Moderne biler bør ikke fikles med av eierne, men gutter er og forblir gutter. Derfor migrer de til det rom i huset hvor du fortsatt kan ta frem verktøyet. Briljere og skru, sveise og sette i gang maskinene. Kjøkkenet. I dag kan du bruke millioner av kroner på å bygge og utstyre ditt kjøkken med ulike maskiner og gadgets. Ting som du i økende grad må skaffe deg, hvis du skal holde tritt med naboen, og hans kjøkken og kokkekunster.

Og hvilken mannlig kokk med selvrespekt kan unnvære; sveiseflamme til cremé brouléen, pastamaskin, egne former til hamburgere og sliders? I hagen trenger du selvfølgelig en dyr grill og egen vedfyrt pizzaovn. Selv drømmer jeg om kledelig drivhus og to meter høy russisk samovar.

Økonomisk kan man forsøke å rettferdiggjøre dyre kjøkkeninnredninger med at du slipper å gå på restaurant hvis du heller kan lage stor matkunst hjemme. Et småkoselig selvbedrag.
Skal du bruke økonomiske argumenter vil jeg heller si at et rikelig utstyrt kjøkken er som et hobbyrom. Menn av i dag bruker fint liten tid på mekking av maskiner i garasjen. Moderne hus har heller ikke veldefinerte hobbyrom. Kjellerrom hvor man i gamle dager satt opp ett tennisbord.

Når jeg ser på moderne leiligheter og småhus tenker jeg av og til på om de som har tegnet kjøkkenet har glemt behovet for hobbyrom når de lager sine små kjøkkenkroker i ellers ganske så dyre og forseggjorte boliger. Mens jeg skriver, gløtter jeg på en nydelig bitte-liten kjøkkenkrok i en ny luksusbolig på 200 kvadratmeter. Boligen har ligget ute for salg lenge. Kanskje har det noe med kjøkkenet å gjøre?

Ikke så enkelt å steke bacon til et fotballag her, nei. Skjønt de som bor i slike moderne krypinn vil trolig ikke ønske store barneflokker på besøk. Et kjøkken for mennesker som lever på ‘take away’?

Jeg forstår økonomien i å lage små ensartete kjøkken i nye byggeprosjekter. De fleste moderne leiligheter kommer med små kjøkkenkroker, kanskje med en komfyrøy skutt inn i stua.

Men ikke alle lager mat bare for å bli mette. For noen er det selve matlagingen som er moroa. Selvrealisering er det. Kunne ikke enkelte leiligheter bygges for hobbykokkene? Det hadde vært gøy å se noen bygge en 120 kvm meters leilighet med 30 kvm kjøkken, inklusive spisekammer og kjølerom.

Nå som endelig boligprisene har kommet opp på et slikt nivå at et dyrt og stort kjøkken ikke velter budsjettene, burde det være mulig å lage morsomme løsninger. Om ikke annet vil jeg gjette på at mangelen på moderne boliger med rause kjøkken vil gjøre denne boligtypen ettertraktet i fremtiden.

Garasjen kan utbyggeren heller droppe.

Kategorier

Siste innlegg