Boligmarkedenes lune gater

by | 05. October 2016 | Eiendom, Norsk økonomi

For en tid tilbake var jeg på gjengrodde stier, og vandret i strøk jeg ferierte i som barn.

Alt var mindre, skrøpeligere og skitnere enn det jeg kunne huske fra den gang. Men visstnok er det en normal opplevelse. De beste av våre barndomsminner forgylles med årene. Minnene overdriver hvor fint det var, uten at noen tar skade av det.

Uansett er jeg glad at mine barnesomre var i nabolag velegnet for å skape mye moro. Rammer for livsglede. Det finnes mange slike kriker og kroker i kongeriket. Du mimrer nok litt du også når du leser disse linjer.

September pleier å være måneden da prishoppet i august setter seg, med marginale justeringer fra måneden før. Et plateau som prisene holder resten av året, når en ser bort i fra hastesalgene av usolgte objekter ved juletider. Desember ender jo av den grunn som regel kraftig i minus.

Etter en fantastisk august ser vi nå en utflating, (-0,1 pst Måned over Måned (MoM)). Men denne utflating dekker over enorme spenninger i boligmarkedene våre.

Oslo fortsetter å sjokkere med en vekst på +1,3 pst, (MoM), og +18,5 pst År over År (ÅoÅ). Nabobyene får glede av at mange unge flytter ut av hovedstaden for å etablere seg i billigere lende. Hovedstadseffekten på boligprisene strekker seg nå fra Drammen til Hamar.

Uten strukturelle grep, med utflytting av Storting, Norges Bank, Finanstilsyn og NRK, vil Oslo lede an også i kommende år. Ved årsskiftet vil det nesten ikke være boliger til salgs her. Både i Oslo og Bærum er prisen på eneboliger opp drøye 10 pst det siste år. I Oslo er det ved inngangen til 4. kvartal kun 64 eneboliger til salgs på finn.no.

Stavanger (-5,3 pst ÅoÅ) er ikke så ille.  Det viktigste her er at omsetning har tatt seg opp, med 10 pst vekst i antall solgte enheter fra september i fjor. Rogaland vil nok ha svak prisutvikling også neste år, fordi det er store mengder usolgte boliger som skal ut. Ikke la deg lure av antall annonserte bolig i Stavanger er kraftig ned. Det er fortsatt mer enn nok å ta av. Men selges nok neste år, lysner det for 2018.

Andre byer som utmerker seg denne måned er Bergen med kun 3,5 pst (ÅoÅ). Faren her er at vedvarende oljebrems til slutt gir de bergenske priser negative vekstrater.

Men store deler av landet viser spenstig vekst. Det siste året er prisen opp 8-11 pst i Østfold, Vestfold, Sør-Trøndelag og Nordland.

I disse omstillingstider er det kanskje litt merkelig å se så store prishopp. Mine prognoser er i hvert fall blitt gjort til skamme.

Vi lever i en tid hvor folks forventninger til femtiden antageligvis har endret seg dramatisk. Sterk tro på at rentene forblir lave, og likeledes en tro på at uansett hvordan det år med norsk økonomi, og uansett hvem som styrer Norge, så vil det gå bra med hovedstadsregionen.

Men det må være mer. Vi har i sommer og høst en grei prisoppgang for mang en lun familiebolig, men også for luksusboliger. Ingen av delene er velegnede utleieobjekter. Det må være noe mer enn bare renter, og langsiktig tro på boligmarkedets evne til å tåle uår og rusk i norsk økonomi som ligger bak.

Og det er da jeg kommer tilbake til bo-opplevelser. Opplevelser som ikke koster noe i form av billetter eller medlemskontigent, men som krever at du bor i riktig bolig. Opplevelser av type rusle i gata på vei hjem fra jobb, hvor du ser sønnen din med en ny venn, nabogutten som slåss med en klassekamerat, eller treffer bonden som du gjerne skulle hatt et ord med.

Og for de som ikke har familie, er det kanskje boligen som oase i en kaotisk hverdag som lokker. Det ser virkelig ut til å være fart i luksussegmentet nå i høst. Drømmer kan være så mangt. For de enslige kan det være å bo midt i byen, slik at de aldri trenger å føle seg ensomme.

Slike opplevelser, som altså i hovedsak krever en stor en-gangs kapitalinvestering i riktig bolig, er blitt mer tilgjengelig nå som boliglån er blitt billigere. Kanskje en av grunnene til at boligprisene stiger er at mange velger bort dyre restaurantbesøk, eksotiske reiser og andre luksusgoder, for å prioritere den ultimate boligrus?

Ut med Long Drinks på nattklubb, inn med pappvin til ‘’Skal vi Danse?’’ Det ser nesten ut som det å bo godt er kommet på moten. Og så gikk det ikke verre, enn at det viste seg at den drømmebolig du knapt nok hadde råd til, da du flyttet inn, har steget kraftig i verdi. Du har fått både pose og sekk.

Så, det blir nok råd med tur til nattklubb i Paris i 2017, eller 2018, allikevel. Bare du klarer å rive deg ut av TV-stolen. Men det er farlig å bo godt, spesielt hvis du har en bra TV og egen vinkjeller. Spør du meg, er det ingen grunn til å reise, eller dra på nattklubb, hvis du trives der du er, og kan mimre om barndommens gater.

Kategorier

Siste innlegg