Når en millimeter blir nok

by | 23. November 2015 | Internasjonal økonomi

Livsmottoet ‘ Et lykkelig menneske er et som ønsker å gjøre det han må gjøre’ får ny aktualitet i kommende år. En lav-vekst-æra hvor de fleste av oss må være fornøyd med kun små, nesten umerkelige, forbedringer i livet.

I kommende år vil norsk økonomi utvikle seg om lag som våre naboland, med lav økonomisk vekst, hvor kun særs flinke medarbeidere får lønnstillegg som monner. En ny verden for oss, men slik har det lenge vært i det meste av Nord-Europa. Finland tar den et skritt lenger og prøver å redusere timelønnskostnaden for gjennomsnittsarbeideren frem til 2020. Trøsten er at statsrentene i dsse land er negative, med boliglån til gi-bort pris som resultat. En lysegrå virkelighet som også blir nordmenn til del, i årene som kommer.

Dette blir år hvor arbeidsledigheten gradvis stiger, og boligprisene flater ut, om enn på rekordhøye nivåer. Noen vil si at dette er et dystert scenario, hvor hopp i boligpriser slutter å være tema under middagsselskaper. Stabile priser er kjedelige samtaleemner. År hvor altfor mange vil slite i deltidsstillinger, noe som får oss i heldagsjobb til å takke vår herre for vår stressede skjebne. Kan til og med tenkes at vi aksepterer ubetalt overtidsbetaling, med bare et varmt smil som takk?

Ja, det er en kjedeligere verden de fleste av oss har i vente. Vi må faktisk snakke med ungene våre igjen, all den tid vi ikke har råd til å ta dem på reise til Thailand, New York eller på luksussafari i Afrika. Nei, dette er år med Yatzee, kakao og politisk korrekt TV-underholdning fra NRK. Vi vil lære at flatskjermer, mobiltelefoner og nettbrett har opptil flere års holdbarhet.

Hva kan du vente av avkastning på pengene dine? Fint lite, men nettopp derfor er det viktig at du sparer! Og unngår å gjeldsslave. Boligeiere i områder hvor boligprisene ikke faller i verdi, kan i praksis låne så mye de vil til en rimelig penge, men det er grunn til akte seg. Et barn som fødes i dag har gode muligheter til å nå 100 år og mer i alder. En bør kalibrere sin livstil, og sin gjeldsbyrde, til et langt lenger liv enn det våre foreldre hadde.

Sparepengene dine får bein å gå på – NOT! Det er dessverre slik at avkastningen på penger er lav, med mindre du tar risiko. Lær deg TINA, først som sist. There Is No Alternative til å ta risiko, hvis du ønsker avkastning på pengene dine. Dessverre er alle fornuftige investeringer dyre i situasjoner som nå. Aksjekurser holder seg godt, til tross for at oljeprisen er halvert. Ene og alene fordi regimet med minimerte rentenivåene globalt antas å vedvare i mange år fremover. Prime i Oslos kontoreiendomsmarked antas i høst å ligge på om lag 4 pst, mens to roms leiligheter på Majorstua neppe gir mer enn et par prosent avkastning ved utleie. Det er med andre ord aldri så vanskelige å investere som når TINA rår, fordi det meste allerede er blitt dyrt.

Derfor vil denne ekstremt inhabile makroøkonom slå et slag for sparebankpapirer som plasseringsalternativ. Får du 3-5 pst ved å ta bittelitt risiko er det en langsiktig god avkastning. Ikke i forhold til hva du kunne oppnå før, men i forhold til realistiske investeringsalternativ i Norges nye lysegrå hverdag.

Kategorier

Siste innlegg