Euroen stopper i Athen

by | 08. July 2015 | Internasjonal økonomi

– The buck stops here! Det var president Harry F. Trumans svar til de regjeringsmedlemmer som lette etter syndebukker.

Hellas kunne trengt en slik holdning til livet. Grekerne har et uttrykk for spillet ‘det å unngå å ta ansvar’, eller på gresk ‘balaki euthinon’. Men nå er dette spillet snart slutt. Game Over.

Ja, livet for grekerne har vært tøft. De siste fem år har det vært store oppofrelser og forsakelser. Før det holdt de nærmest på å drukne i billige lån fra franske og tyske banker. Det var i disse år at kineserne kastet enorme beløp deres vei, under den store shippingboomen som levde godt av å frakte råvarer til Kina.

Før den tid igjen var det de store subsidiene de fikk fra EU som snudde opp ned på det sunne gode liv på den greske landsbygda. Og sist, men ikke minst, det var EUs egen feil at grekerne i det hele tatt slapp inn i EU! Alt er utlendingers feil.

Men nå stopper Euroen – i Athen. Dagens regjering har gjort forferdelig mye galt i det halvåret de har regjert, og nå står de alene.

Ved inngangen til 2015 trodde de fleste prognosegivere at Hellas hadde en langvarig vekstperiode foran seg. I april i fjor, la den greske stat ut rimelige femårs-lån i obligasjonsmarkedet, og ved inngangen til 2015 var bankene solvente, og svært verdifulle finansinstitusjoner. Ja, statsgjelda var stor, men statens samlede lånekostnader var lavere enn i andre EU-land (som skadeskutte Italia), takket være ultra-snille betalingsbetingelser. I sum var det bedre vekstutsikter for Hellas enn for de fleste andre land i Europa – før den nye regjeringen tiltrådte.

Alt er gruset. Nå ser det mer ut som om Hellas i år får en BNP-vekst på negative 3 pst, og det kun hvis de forblir et Euro-land. Mye verre blir det hvis de trer ut av EU-samarbeidet.

Helt til det siste har grekerne fortsatt å bebreide utlendinger for sine problemer. Den avgåtte finansminister anklaget sine samarbeidspartnere for terrorisme i forbindelse med at bankene i Hellas nå er så vanskjøttet at deres innlån fra den europeiske sentralbank må begrenses.

For vanskjøtsel er den riktige betegnelsen på den økonomiske politikk som den venstreradikale regjeringen har ført. Bare det at regjeringen valgte å unngå salg av eiendom, aksjer mm, men heller foretrakk mislighold på sine lån i det internasjonale pengefondet (IMF) sier sitt. Hellas, kunne ha betalt ned på sine lån, men valgte å stille seg i samme situasjon som Somalia. Den greske regjeringen har tydeligvis ikke forstått hvor alvorlig et slikt mislighold er. Hvis det virkelig er sant at den greske statsminister ringte IMF denne uken for å be om mer penger, er komikvelden her.

Noen vil si at det er ufint av meg å peke fingre, og at jeg legger urettmessig mye av skylda på dagens greske regjering. De har kun sittet i et halvt år, og har intet ansvar for problemene frem til da. Riktig det.

Men saken er den at grekerne har spilt de kortene som lå på bordet ved inngangen til året, forferdelig dårlig. Det å skylde på andre, er vel og bra, men det endrer ikke det faktum at den greske regjeringen har feilet. Feilet totalt.

Folkeavstemningen ble av utlendinger sett på som et ja eller nei til deltagelse i Euro-samarbeidet. Regjeringen i Athen fremstilte det derimot som om det var et nei eller ja til innstramningspolitikk. En uetisk valgkampanje, hvor tyskere ble beskyldt for å drive blodutsuging (mens de faktisk gir almisser), endte med seier for regjeringen og nei-siden.

I dag er det siste sjans. Den greske statsminister skal tale i Europa Parlamentet. Her må han ta ansvar. Si som sant er: at det er Athen som har ansvaret for sine egne feil. Euroen stopper i Athen. Den greske regjeringen må bare krype til korset og godta de tilbud EU makter å gi dem.

Jeg har likevel litt sympati med grekerne. Det er jo nettopp alle de kommentatorer, politikere og professorene som ønsker å gi almisser til Hellas hver gang de ødelegger for seg selv, som gir grekerne insentiv til å kaste hendene i været og skylde på EU. Det at vestlige politikere og akademikere lar være å behandle de greske ministre som voksne, er blitt en del av problemet. Grekerne får mer, jo mer de klager. Det er dette som må endres. Litt sent riktignok, men fornuftig nok.

I dag er som sagt siste sjanse for nye greske forslag til å redde seg selv. Kommer det ikke noe fornuftig ut av statsministerens munn er dagene talte for gresk medlemskap i Euro-samarbeidet.

Kategorier

Siste innlegg