Nessets perspektiv på omstilling

by | 17. April 2015 | Norsk økonomi

Gillian var et vanskelig barn som aldri klarte å sitte stille i klasserommet. Derfor ble hun sendt til lege. Bare for å se hva som var gærnt med henne.

– Hun trenger sikkert bare noen piller, sukket en bekymret mamma.

Legen så Gillian an, pratet litt med henne, før han sette seg ved siden av henne, la armen rundt henne og sa: Ikke være bekymret, bare vent litt her og hør på musikk, mens mamma og jeg snakker litt sammen i naborommet.

Ut de gikk, og Gillian befant seg alene, på et fremmed legekontor, med musikk strømmende ut av høytaleren. Det tok ikke lang tid før hun var på gulvet, og danset. Dans som ble iakttatt av legen og mammaen, gjennom dørsprekken til naborommet.

– Det er ingen ting som feiler din datter, sa legen, Men hun må begynne på danseskole!

I voksen alder ble Gillian en profesjonell danser, og senere, en verdensberømt koreograf.

Historien om Gillian forteller alt om hvor viktig det er å tenke nytt, når dine barn eller du selv skulle møte motgang.

Ikke ta pillene, prøv noe nytt!

I går var jeg på Nessetkonferansen i Norges mest omstillingsdyktige fylke: Møre og Romsdal. Nord-Øst for Molde, i Eidsvåg, sentrum av Nesset Kommune, arrangeres konferansen av den lokal næringsforening, i samarbeid med Nesset Sparebank. En fornuftig satsing. Et arnested for mingling, der den lokale sparebank blir bedre kjent med sine viktigste samarbeidspartnere. Et arrangement der lokalsamfunnets kulturkrefter, som sponses av den lokale sparebank, får vist hva de duger til.

Kristin Vaagen, gründer av Tingvollost, åpnet ballet med første foredrag. Et helt eksepsjonelt sådan. Fra pappas fjøs har hun og hennes familie, bygd opp en av Norges mest lovende ysterier. Det er ikke vanskelig å spå Kristin en stor fremtid i norsk næringsliv.

Selv gjorde jeg det jeg alltid gjør, lovte godtfolk evig lave renter. Etter å ha plaget tilhørerne med mine stagnasjonsvyer, en variant av de temaer som sentralbanksjefen ynder å trekke opp, ‘fra særstilling til omstilling’, kom en litt gladere kar på scenen.

Didrik Ose fra DID Adventure, fortalte om sine satsinger innenfor reiseliv. Stor suksess gjør DID med å legge til rette for minneverdige turer på fjord og i fjell.

– There is no thing as a free lunch – da utenom for makroøkonomer, som gjerne fores i tide og utide med delikatesser. Delikatesser, som jeg bare må spise mye av, for å gjøre krus på de lokale gourmeter. En real jobb for ekte mannfolk , og som krever sitt, når du har så mye å velge mellom som du har på Nessetkonferansen. Dietten gikk på en smell.

Etter lunch: Fra gråstein til gull – var et tidsaktuelt foredrag, av Hans K. Medlien, kjent fra ‘’Lucky Næroset’’. Ikke at jeg kjente noe til han, men etter et fantastisk foredrag om kreativitet i suksessrik praksis, er dette en inspirasjonskilde jeg selv vil oppsøke. Næroset i Gudbrandsdalen høres ut som et artig sted å avlegge en visitt.

Innhold er en ting, men omdømme er også viktig. Her poengtert av foredragsholderne Heggem og Siem. Cowboykultur bør fremsnakkes i den forstand at det beste med cowboyadferd er å være real i alt du gjør og sier. Men det hjelper ikke hva du gjør – helt alene.

Godt miljø og omdømme er viktige attributter til bedrifter og kommuner, som igjen er avhengige av samarbeidskrefter i lokalsamfunnet.

Krefter som ikke oppstår av seg selv. Næringsforum, kreditter og reising av egenkapital er nødvendige ingredienser for å gjøre suksess i fellesskap.

Siste foredragsholder var Banksjef Silseth som delte ut Nessetkonferansens ærespris. Denne gang gitt til en begavet ung saksofonist, Lars Petter Bjerkeset, som underholdt oss gjennom dagen, i samarbeid med lokale musikere. Musikere som holdt et usedvanlig høyt nivå.

Om disse lokale kulturkreftene var i Gillians situasjon da de gikk i barneskolen, vites ikke, men jeg har alltid hatt trua på lokalsamfunn som makter å holde kulturen i hevd. Disse samfunnene vil blomstre.

Folk flytter ikke lenger til bygdene for å tjene seg rike, men for å ha et godt liv. Frisk luft, armslag og et lokalsamfunn å identifisere seg med. Men det gode liv krever sine kultursatsinger. I Norge skinner ikke sola hver eneste dag, og skal du være innendørs, må du skape noe sjæl.

Den engasjerende konferansieren var Ingebrikt Steen Jensen, som i sine avslutningsord fikk frem nettopp hvor viktig kulturen var i samfunnsliv, for bedriftene og i idretten. Se på Klanen. Vålerenga har på tross av middelmådige sportslige resultater i senere år klart å ti-doble antall medlemmer i sin VIF-Klan.

Vi har alle behov for å tilhøre noe. Og det er kanskje hovedfunksjonen til næringskonferanser. De minner oss alle om at vi er en liten del av et større hele. En konferanse som minner alle deltagere om hvor de hører hjemme.

Kategorier

Siste innlegg