Når en nasjon bryter sammen, og velger å slå seg selv konkurs

by | 09. February 2015 | Internasjonal økonomi

Jeg anbefaler alle som får økonomiske problemer å raskt ta kontakt med sin vennligsinnede lokalbank.

Fortell hvordan det står til, be om råd, søke kostnadskutt og innstramninger i livreima. Vær ydmyk og jobb hardt. Uår og kriser har en tendens til å gå over.

Også land som Hellas bør følge disse råd, men grekerne ønsker seg nå det motsatte.
– De vil øke utgiftene
– Ha seg frabedt råd om hvordan de skal få økonomien på stell igjen
– Fornærmer mulige hjelpere, med ønske om å jobbe mindre

Hvis ikke Hellas endrer adferd, vil landet før eller siden misligholde sin statsgjeld. En konkurs som medfører at de trer ut av Euro-samarbeidet.

Hvem som har skylda? Ikke vet jeg, og ikke bryr jeg meg om det. How should i know and why should i care.

Dette er bare trist.

I går talte den greske statsminister til parlamentet. Regjeringen vil låne mer, men betale mindre. Utgiftene økes og arbeid med å effektivisere økonomien stoppes. Han fikk massiv applaus.

Noen vil si at dette kommer til å gå bra i det lange løp, men på kort sikt er de økonomiske utsiktene bekmørke. Det er ikke lenge før depresjonen melder seg i Athens gater.

Når staten slipper opp for kontanter vil den utstede gjeldsbrev i stedet for Euro-sedler til lønn og pensjoner. Befolkningen som mottar disse nye sedlene, der de tidligere fikk Euro, vil da måtte gå i butikken, banken og til restauranten, med sine nye papirer og spørre med undrende blikk:

Hva får jeg kjøpe for disse?

Forretningsfolk vil nok kvie seg for å ta imot disse ‘’nye drachmer’, vel vitende om at de neppe har noen stor verdi.

Hellas finansielle utfordring er at de til har lagt seg for vane å drive statsfinanser og utenrikshandel med underskudd.

Selv i gode år satte de ingenting til side. Festet gjorde de til lang på natt, men uten at det ble noe barnefødsler av den grunn. Hellas har en raskt aldrende befolkning.

Ikke liker de innvandrere, og med sine utfall mot tyskere kan de neppe regne med å få så mange turister til sommeren.

Utover at de lever over evne, uten oppsparte midler og med mye gjeld, med få barn og lite innvandring, tapper de ikke- fornybare ressurser i form av lignite, en særs forurensende kulltype som de har rike forekomster av.

Skal landet berges, hjelper det ikke med skarve 100 milliarder kroner. Mye mer må til. Penger som de ikke får, hverken av banker, eller av EU.

Andre land tvinges til å sette tæring etter næring, men slike leveregler vil ikke grekerne ha noe av.

Den nye regjering er noe for seg selv. Finansministeren erklærer landet insolvent i samme åndedrag som han forlanger nye lån. Han nekter å ta i mot råd fra andre land. Tyske kontrollører er ikke velkomne i Athen, men de skal værsego bla opp .

– Ekle nazister – gi oss penger nå!

Penger i nord er det ikke mulig å hente, pussig nok. Faktum er at grekerne må klare seg selv. Velge om de vil fortsette med markedsreformer og økt sparevilje, eller alternativt gå konkurs. Det skal bli interessant å se hva de velger.

La en ting være klart. Dette er Hellas sin skjebnetime hvor de nå gjør sitt valg; Mislighold, eller en helomvending i den økonomiske politikken.

Kategorier

Siste innlegg