Noe som passer for meg

by | 24. December 2014 | Eiendom, Norsk økonomi

For noen år tilbake leste jeg en Klara Klok spalte fra gammelt av, mens vi var på ferie i USA. Eldgamle amerikanske råd om hvem, altså hvilke ungpiker, som lykkes i å gifte seg rett. En bok fra det forrige årtusen, fra før-krigsår, den gang slike strategiske partnervalg var viktige.

Av en eller annen grunn kom jeg til å tenke på spalten da jeg bladde gjennom boligannonsene her forleden. Poenget i boken er at det ikke alltid er de mest blendene vakre, og forsegjorte damene, som finner de beste partnerne , men ofte heller de som klarer å innbille sin frier at de er ydmyke, hyggelige og med potensiale for et lang samliv.

Når jeg skuer over annonseside etter annonseside med boligannonser som skriker BLING, med sine utspjåkede eksteriører, og bad kjøkken som nærmet roper ut: Her har jeg brukt mye penger gitt!, tenker jeg på at denne går neppe over takst. Også i boligmarkedene kan det bli vel mye perfeksjon.

Interessen for BLING boliger svinger med konjunkturene, litt på samme måte som behovet for øvrige luksusartikler. I gode tider er det flaut å kjøre Skoda, da folk kan lure på om du er en relativ taper. I lavkonjunkturer derimot er det harry å kjøre en flunkende ny Audi, med de største alu-felgene som er å oppdrive.

Det som stiger mest for tiden er boliger med sjel, til de som måtte ha mistet sin egen, underveis på den lange klatreveien opp og frem på karrierestigen inn i de øvre skylag av vårt samfunn. Det er boliger med potensiale til å både nå dine egne drømmer og til å bedre din selvfølelse.

Det gjelder ikke bare de unge. TV-progammer med folk som leter etter sin drømmebolig i syden er populære i vår familie. Spesielt i tunge norske novemberkvelder er det artig å benke seg foran TV-en og se på ulike par prøve å finne seg noe i syden. Uten unntak er det godt voksne vi her snakker om.

De får velge mellom fire hus. På et program nylig var det tre litt slitte hus innenfor ekteparets budsjett som de vurderte før de kom til et helt nytt hus hvor alt var strøkent og modent. Kona likte det nye hus godt, men lot mannen avgjøre.

– Nei, dro han på det, det fjerde var klart det beste varp, men ikke noe for han. Det var bare for nytt og glinsende. Han kunne ikke slå seg til ro noe sted!

Her er hva jeg tror boligvinnerne i 2015 er. Boliger som man ser har potensiale. Boliger du kan være med å utforme og bruke mange timer på å dandere.

Ikke helt ulikt de kvaliteter man finner i sin livsledsager.

Sterkest prisvekst vil det være i de deler av landet hvor næringslivet går godt. Rogaland vil fortsett å være svakt, men i det meste av Norge vil boligprisene gjennomgående stige med 5-10 pst, hvis Norges Bank følger opp markedets forventninger om et par rentekutt i løpet av det neste året.

Som makroøkonom skal en være forsiktig med å leke Klara Klok for de boligsøkende. Etter å ha snakket med Aktiv-meglere aner jeg imidlertid en fønvind i retning av mere landlige boliger. Bynære småbruk på Østlandet er populære og kan tidvis gå langt over takst. Kanskje er det en oljeingeniør med sluttpakke på konto som søker seg vekk fra et hektisk liv i oljebransjen til et roligere liv på landet?.

Det betyr ikke at nybygg er gått av moten. De må bare være funksjonelle og med god logistikk, slik at barnefamiliene kan komme seg ut av tidsklemma. For den eldre garde er livsløpstandard viktigere enn jacuzzi.

Som nevnt går det i bølger. En skal ikke se bort i fra at BLING boliger vil blomstre igjen. Vi må bare adle frem en ny generasjon rike meglere som er i den rette alder, med den tilstrekkelig dårlig smak- i en fremtidig høykonjunktur.

Kategorier

Siste innlegg