Bankinnovasjon på Larvikbankens store dag

by | 10. September 2014 | Internasjonal økonomi, Norsk økonomi

Verden forandres. I dag er jeg på barndomstrakter. Vi hadde en gammel enkel hytte, hengende over en myr på Brunlanes, utafor Stavern, som nå er en del av Larvik Kommune. Bare gode minner fra den gang.

Er på innovasjonsseminar i regi av Larvikbanken, i flotte lokaler som er satt opp på det gamle havneområdet i sentrum av byen. En by som er totalt forandret fra mine barndomsår, da Fritzøe Bruk stablet tømmer i havneområdet, og supertankere lå på svai under den store tankkrise.

Foredragene er mange og gode, men de peker alle i samme retning. En digital fremtid der vi alle shopper, søker og kommuniserer over nettet.

For de av oss som fremdeles liker å jobbe i bankkonsern er skjebnen visstnok klar. Før eller siden blir vi bortrasjonalisert – alle i hop.

Stimulert av glimrende foredrag fra Google, Komplett.no, Cicero og utenlandske eksperter, får jeg følgende ‘krølleideer’.

Ideer du kanskje vil foretrekke å krølle sammen og hive.

I et scenario hvor mange ønsker å gjøre mer av det meste på nettet, må bankfolk bruke datamaskiner og mobile platformer som et redskap. Ikke regne bedre enn maskinen, men la algoritmer gjøre mest mulig, slik at vi bankansatte og kundene kan fokusere på alt annet enn papir, dokumenter osv.

Det kan godt være at fremtidens kundemøte skjer helt uten papir, bare et treff over en lunsj, eller en kopp kaffe.

Jeg ser tre farer med den nye digitale revolusjon.

1) De flyktigste og farligste kundene får best priser.

2) For rask finansiell innovasjon har en lei tendens til å avle finanskriser.

3) Vi glemmer at mange kunder får mere behov for rådgiving, jo flere finansielle tilbud de mottar. Tilbudet skaper sin egen etterspørsel.

Kanskje det mest innovative konsept er å bruke nettbaserte løsninger til å invitere, og huke av de første registreringsoppgaver, samt avdekke de grunnleggende preferanser (til kunden) og priser (fra bankene) før man møtes, for å diskutere ulike sider ved kundeavtale.

Den elektriske drill reduserte behovet for antall snekkere, men økte behovet for treffsikkerhet i håndverket.

Flere krølleideer i morra.

Kategorier

Siste innlegg