Når altfor mange velger seg april

by | 01. April 2014 | Eiendom, Norsk økonomi

En skulle jo tru at vår dikterhøvding Bjørnstjerne Bjørnson var villaselger da han skrev de berømte ord: jeg velger meg april!

Denne vårens absolutt fineste måned, hvor vinteren slipper taket og krokusene blomstrer, får unektelig frem det beste i en hage. Derfor renner det over av bilder på nettet av flotte villabilder mot slutten av måneden.

Det betyr imidlertid ikke nødvendigvis at det er da du bør selge din bolig. Legger selgerne følelsene til side, bør boligen tilbys på tidspunkter hvor det er relativt liten konkurranse, ikke når det er massive mengder av lykkelige hjem til salgs.  Akkurat hvor mange objekter som kommer ved påsketider er det vanskelig å spå. Med alle forbehold om regionale variasjoner vil jeg gjette på at det er bedre å selge før påske enn etter. Bedre, mens snøen ligger på bakken, enn etter at tulipanene har sprunget ut. Kanskje man like gjerne kan legge ut bilder fra fjorårets vår i salgsoppgavene, som å avvente fotografier fra årets vårsymfoni? Det er nemlig ingen grunn til å vente med å legge ut boligen for salg.

Når det gjelder prisbildet er det viktig å tenke rett; å ha to tanker i hodet samtidig. Hvis du er i en flytteprosess, der du både skal kjøpe og selge bolig, så husk at det skjer i samme småslappe marked. Hvis du har for høye forventninger til din egen salgspris, og avslår skuffende bud på boligen som du skal selge, samtidig som du kun gir skambud på boligen du begjærer, ender du opp med status quo. Du blir boende der du er, men ikke ønsker å være.

Årets vårmarked er på mange måter vanskeligere enn normalt, med mye til salgs og forsiktige budrunder fra usikre kjøpere.

Likevel er det et par fordeler med dagens boligmarked, som tross alt ikke er krisepreget, men velfungerende i det meste av kongeriket. Nettopp fordi norsk økonomi; både arbeids-, bolig- og hyttemarkedene alle er litt småslappe, er det liten fare for renteoppgang i år. Spør du meg, er det større sannsynlighet for ny nedgang i boligrenta enn at den stiger.

Du har også godt med tid – hvis du er på kjøpern. Tid til å fokusere. Analysere boligenes kvaliteter og tenke deg litt om før du kaster deg ut i budrundene. Lær deg selv å kjenne. Jo mer du kan forsake, og huke av på listen som ‘’ikke nødvendig’’, desto mer tid og penger kan du bruke på å spore opp boliger som trigger din kjøpelyst. Du kan fokusere på et rikt utvalg av boliger som har de essensielle kvaliteter– for dine unike behov.

Det er lettere sagt en gjort å vite hva man må ha. Selv måtte jeg ha peis da jeg kjøpte hus, og trodde jeg måtte ha badekar. Peisen brukes flittig, men badekaret har jeg aldri sittet i. Andre forhold, som mangel på støy og god logistikk, er jeg imidlertid svært glad at jeg prioriterte høyt. Noe ønsket jeg å unngå. Sort marmor og greske søyler er jeg dessverre allergisk mot, men det er trolig et ‘’must’’ for ganske så mange nordmenn. Vi boligeiere har som regel ganske unike og individuelle boligdrømmer.  It takes all kinds to make a world. Heldigvis er det mye å velge i på denne tiden av året!

Et siste tips når det gjelder finansiering. Bruk den banken som gir deg den beste langsiktige løsningen. Mange får råd om å hoppe til en bank som akkurat i dag tilbyr lave renter. Shoppe rundt. Husk at et bankforhold gjerne varer lenge. En bank som kjenner deg godt, vil som regel kunne gi deg et fornuftig tilbud.

Kategorier

Siste innlegg