Hvorfor bor så i mange byene?

by | 30. April 2014 | Uncategorized

De tre viktigste avgjørelser i livet ditt er:

–          Hva du gjør

–          Hvem du gjør det samme med

–          Hvor du gjør det

Faktisk kan steds- eller boligvalget påvirke de to første avgjørelser. Livet ditt formes jo av hvor du bor. Bare tenk på alle de tilfeldige møter du har hatt som har vist seg å være skjebnesvangre. Erfaringer, opplevelser og møter som var betinget av at du var på ett nøyaktig tidspunkt – på ett ganske så spesielt sted.

Nettopp derfor er det så utrolig viktig at du bor godt, i et miljø for deg. Noe å tenke på også for byplanleggere og politikere som ønsker å perfeksjonere sine byer.

Betydningen av boligens miljø har alltid vært stor, og er det fortsatt, men kanskje på nye måter enn før. I det Oslo jeg vokste opp i, var det både utedoer og hus uten vann og kloakk. Slike forskjeller er borte, men nye har kommet til. Det er ikke alle bydeler hvor barna kan ta en tur i Marka, hvor de unge kan gå til sitt lokale idrettsanlegg, eller hvor de voksne kan rusle bortom puben på kveldstid.

For dagens stressede småbarnsforeldre blir det stadig viktig å unnslippe tidsklemma. Ikke bare med gode kommunikasjoner til jobb, flyplass og butikker, men også kort vei til fritidsaktiviteter. Herunder regnes ikke bare skiløyper, men også mammas naturlige behov for å treffe venninner på kafeer og vinbarer, i gangavstand fra heimen, uten fare for å bli overfalt eller påkjørt.

Dagens boligdrømmer er nok annerledes enn tidligere generasjoners. Der hvor vi tidligere ønsket oss boliger som ruvende statussymboler med trimavdeling og barområde slik at vi kunne være for oss selv, ønsker morgendagens talenter nettopp å mingle når de kommer hjem fra en isolert jobb, hvor de har tilbrakt mange timer bøyd over PC eller skjermbrett. Heller SATS, enn en trimsykkel foran TV i kjellerstua.

Ambisiøse familiemennesker vil ikke omgås hvem som helst, men med andre som har krevende arbeidsoppgaver, gjerne på et annet fagfelt enn deres eget. Arbeidsmaur av ulik slag ønsker å omgås på samme tue. Folk som er like sære som de selv føler seg selv, men helst opptatt av et annet fagfelt enn det de jobber med hver dag – hele dagen.

Boligområder hvor denne kommende elite bor, vil ofte være kjennetegnet av at det er mange forskjellige typer mennesker, unge, gamle, fra ulike land og kulturer som bor relativt tett. Forenet i sitt behov for å mingle.

Boligpolitikken i byene er i det hele tatt kommet forbi det å dekke de primale behov for stue, kjøkken og bad. Gårsdagens utfordring var å skape nok plass til trangbodde familier. Morgendagens utfordringer kan like gjerne være å øke nærheten mellom mennesker. Skape muligheter for de spesielle øyeblikk hvor du traff akkurat den som passet for deg – som venn, eller noe mer.

Vi skal kanskje ikke vær redd for høyhus eller tettbygde rekkehus, bare vi passer på det er et godt miljø rundt boligene. Miljøer hvor det myldrer på gateplan av mennesker i aktivitet. Steder som nettopp gir oss muligheten til å finne ting å gjøre, med de du ønsker å samhandle med.

Hvorfor ellers skulle du velge å bo i en by hvor alt er dyrere, og mer forurenset enn på landet enn fordi du ønsker å komme nærmere mennesker?

Kategorier

Siste innlegg