Fredagsråd i usikre tider

by | 14. March 2014 | Norsk økonomi

Som barn, våget jeg meg en ettermiddag til å ta den råeste berg- og dalbanen i Disneyworld. Da jeg var ferdig med turen, ruslet jeg rolig bort til mamma. Var du ikke redd? spurte hun.

–       Nei, svarte jeg ærlig, jeg bare holdt meg fast og lukket øynene til det hele var over. Fra start til mål.

 

Jeg ønsker ikke med denne historien å be godtfolk om å lukke øynene for risikoen de møter i dagens farefulle verden. Det være seg i yrkeslivet eller på børsen. Jeg vil bare å påpeke at enkle strategier ofte kan være gode.

I disse tider er det betydelig usikkerhet rundt utviklingen i verdensøkonomien og dermed for fremtidsutsiktene for de fleste norske byer og bygder. Mye kan skrives om hvor godt det går i deler av landet som har glede av næringer knyttet til mat, teknologisk industri og oljerelaterte næringer. Men alle med norsk pass er egentlige sårbare for svingninger i verdensøkonomien. Bare tenk på vårt enorme oljefond, som i sin helhet er plassert utaskjærs.

–       Javel, Jan, du anbefaler med andre ord å unngå risiko, selge alt, og bunkre opp med boksmat og tørrfor?

Nei, på ingen måte. Lev i nuet, men tenk langsiktig. Ta for eksempel behovet for bolig.

Uansett hvordan børsene fluktuerer, og storpolitikken skulle utvikle seg, må alle nordmenn bo. Det skal aller helst være noe mer enn ett krypinn. Gjerne et hjem hvor du henter nye krefter. Et hjem som skaper rammen for viktige begivenheter i livet ditt, som gir dine barn evigvarende minner. Gode minner.

Og ja, du må gjerne ha rikelig med boliglån – bare du klipper kredittkortet i to. Ikke selg alt, ikke lån til forbruk, men bo godt. That’s the Norwegian lifestyle.  ‘’Doomsday Preppers’’, et TV-program hvor amerikanere kutter alle bånd til virkeligheten, og forbereder seg på dommedag, er artig underholdning –men ikke noen god investeringsstrategi.

Kriser er umulig å unngå, men viktige å overleve. I vanskelige situasjoner er det like viktig hvordan du tar det, som hvordan du har det. Det hjelper heller ikke å være etterpåklok. I dagens situasjon med spenninger i storpolitikken og fare for nedgangstider i verdensøkonomien,bør du tenke litt igjennom hvordan du vil håndtere eventuelle problemer som måtte dukke opp. Hva er i din plan B, hvis det meste går på tverke? Og din plan Z – hvis absolutt alt skjærer seg?

Jeg blir alltid imponert, når jeg treffer kunder som har tenkt igjennom hvordan de vil takle uforutsette økonomiske vansker. Dette er også bankkunder som lettere kan hjelpes i vanskelige tider. De har jo en plan B klar – nettopp for å møte uventet motstand i livet.

Også når det gjelder finansiell sparing har alle behov. Jo yngre du er, desto viktigere er inntektene av dine skaperverk. Jo eldre du blir, desto viktigere er dine oppsparte sparemidler. Følgelig må du, et eller annet (midt) sted i livet, sette noe av dine inntekter til side med hensyn på pensjonsformål.

Det er aldri for tidlig å begynne med sparing. Selv har jeg gitt jentungen en enkel tusenlapp i måneden til fondssparing. Holder hun dette tempoet, til hun blir grå i håret, og klar for pensjonisttilværelsens mange gleder, kan hun ha et syv-sifret beløp til disposisjon mot slutten av dette århundret. Det er ikke opplagt at hun klarer å spare hver måned. Underveis i livet er også hun garantert å oppleve uår, krig og børskrakk. Vi kan bare håpe hun evner å holde stø kurs i sparingen.

I sum, lev som normalt, ikke våg for mye, men for all del ikke gjem deg i kjelleren. Ikke lukk øyene og hold deg fast til en stolpe. Livet er til for å leves med spennende jobber, boliggjeld og plasseringer i verdipapirer. En og annen fest kan man også unne seg. Spis hva du vil og lid det du skal.

–       Alt med måte, var det en gammel dame som sa. Også i det å vise måtehold, blunket hun klokt.

God helg.

 

Kategorier

Siste innlegg