Vet du hva boligprisene er?

by | 24. January 2014 | Norsk økonomi

En gang for lenge siden på et meglerbord som for lengst er borte, likte en venn av meg å ringe sjeføkonomer som uttalte seg i pressen om renta. Han hadde ett spørsmål:

’ Hei Sjeføkonom, vet du hva renta er?’’

Ofte var det stille på røret.

 

Nei, det er ikke lett å vite så mye om temaene man uttaler seg om. I dag har jeg vært i boligdebatt, og det slo meg at det adjektivet du bruker om boligprisene (høyt, lavt, overvurdert, billig) henger sammen med hva du tror utgangspunktet er.

Ok, så er det mulig å ha sterke oppfatninger om ting uten å vite hva de er, bare man er sikker på hva de bør være. Litt på samme måte som en prest ikke trenger å ha sett pornografi for å vite at han er i mot det!

Derfor stilte jeg de andre deltagerne på dagens boligdebatt i regi av NFF, to spørsmål.

 

Hva er kvadratmeterprisen på eneboliger utenfor Oslo?

Hva bør de være?

 

Jeg hadde en mistanke om at folk flest tror prisene er høyere enn de faktisk er. Her er svarene fra omlag 30 analytikere:

 

Svar på spørsmål ’’hva eneboligprisene er utenfor Oslo ’’ = 21,2 tusen kroner per kvadratmeter, som er 9% høyere enn det faktiske nivå på 19,4.

 

Svar på spørsmål ’’hva eneboligprisene bør være utenfor Oslo ’’ = 23,92 tusen kroner per kvadratmeter som er 23,2% høyere enn det faktiske nivå 19,4.

 

Det er ikke noe rart i at analytikere flest synes boligprisene er høye – hvis de også tror prisene er noe annet enn virkeligheten tilsier. Ikke noe vitenskapelig utvalgsundersøkelse dette her, bare en liten ”reality check¨

Når ikke engang analytikerne vet, hva skal folk flest tro da?

Kanskje på tide å ta testen på Bankplassen?

 

Kategorier

Siste innlegg