Innovasjonens tidsalder

by | 16. January 2014 | Norsk økonomi

Jeg bruker denne torsdag, en meget vakker sådan, på Surnadal Sparebanks Næringslivskonferanse. Et sted du får bra faglig påfyll, med en god dose optimisme som vordrink. Deilig mat og drikke.

En hard dag på jobben med andre ord.

Undertegnede var først ut, med et foredrag om den nye IT- og Big-Data-revolusjonen. Det ble (som alltid når jeg foredrar) litt for lite – om litt for mye.

Foredraget var kanskje ikke helt treff for alle, men tilstrekkelig mange godord fikk jeg til at lunsjen på deilige Vårsøg hotell kunne inntas med en den grådighet koldtbordet fortjener.

NHO-sjefen Kristin Skogen Lund, holdt deretter et spennende og analysetungt foredrag om ’’Læringslivet’’, et begrep som fortjener å bli evigvarende.

Poenget er at arbeidsplassene våre også er blitt våre viktigste læresteder. Den boklige lærdommen du får fra gode skoler og hard jobbing med tunge fag er viktig. Viktigere er likevel det du måtte få med deg på jobben. Learning by doing.

Flott fremført av NHOs dynamiske administrerende direktør, var det fint å høre om hvordan arbeidsgiverne i det private næringsliv nå setter så stort fokus på human kapital. Både de unges lærevansker og de voksnes ferdigheter.

Når hørte du sist NHO be om høyere lønn for offentlig ansatte? I hvert fall (de beste) lærerne skal få mer å rutte med, hvis NHO får bestemme

Konferansen begynte med innovatører fra Surnadal Videregående Skole. I pausen fikk jeg noen ord med ungdommene. Du blir ganske så ydmyk når du skal forsøke å si noen velvalgte ord til ungdom som skal ut og erobre verden. Ungdom som skal bære Møre- og Romsdals rike industritradisjoner inn i den nye tidsalder.

For det er en ny æra vi er på vei inn i. Mer og mer av våre aktiviteter, og i praksis våre liv, skjer på nettet.

Den røde tråd gjennom konferansen var betydningen av mennesker, og hvor tungt vi bør satse på kunnskap og arbeidstrening. Samferdselsfolk vil ikke like at jeg sier det, men Norge satser trolig nok på veier, bruer og tunneler hvis en ser kongeriket under ett. Vi har derimot ti-tusenvis av funksjonelle analfabeter, ungdom som ikke kan svømme, løpe 1000 meter eller gå på ski. Det er her vi må øke våre satsinger. Det er her en ekstra krone investert vil kaste mest av seg.

I den nye æra er det stadig høyere avkastning å få på det å gjøre folk flinkere, spille hverandre bedre. Nå er hele verden ett marked. Aldri har tidene vært bedre for de som måtte ha en original idé, eller et patent som noen har bruk for – et eller annet sted på kloden.

Mye tyder på at oljeinvesteringene i Norge nærmer seg toppen. Norske styresmaktene vil ha ned boliginvesteringene. Konsumet er, og forblir, svakt. Makroøkonomer kaller gjerne dagens økonomiske utvikling for en lavkonjunktur.

Men tidene har aldri vært bedre for innovatørene. Det lover godt for Møre og Romsdal.

Kategorier

Siste innlegg