Å gjøre en firkant rund

by | 22. March 2013 | Eiendom, Norsk økonomi

Hvorfor er norske boligdebatanter inkonsistente? Som med jordbær, får du ikke flere boliger uten høyere priser. Til forskjell fra torghandel krever også boligkjøp mere kreditt.

En ny tid har kommet, hvor Terra har blitt til Eika.

På tide med en liten vårpuss for bloggen, som har fått ny drakt i anledning navnebyttet. NÅ OGSÅ MOBILTILPASSET.

Så til saka: Den alltids nærværende runddans mellom bolig- og kredittmarkeder

Nok en dag med morsomme innspill rund boligmarkedene i Norge. Denne gang i forbindelse med Finansdepartementets nye forslag til kapitaldekningsregler for bankene.

Det er noe med boligmarkedene som får det til å gå litt rundt for selv våre beste økonomer.

Folk får seg ikke til si det åpenbare. Det er en direkte sammenheng mellom rente, kredittvekst, boliginvesteringer og boligpriser.

De som ønsker høyere privat boligproduksjon vil, med dagens kostnadsbilde, også MÅTTE ønske seg høyere boligpriser. Boligprisene kan hjelpes ved hjelp av rentekutt.

Gjengen som ønsker seg høyere rente og lavere boligpriser må likeledes være tilhengere av mindre investeringsaktivitet. Du får ikke lavere boligpriser og flere boliger samtidig.

Av dette følger også kredittmengden, all den tid boliger bygges og kjøpes med lånte penger. De som vil ha mer bolig, til høyere priser vil glede seg over stigende boliglånsvolumer. De vil tiljuble høy kredittvekst.

Politikere som ønsker seg lavere priser, og som – enten de forstår det eller ei – også foretrekker lavere investeringsvolumer, ja de kan fryde seg med beskjeden kredittvekst.

Så hva vil vi – opp eller ned på boliginvesteringene?

Det er det ikke noe objektivt svar på, men mitt tips er at økende boligmangel kommer til å drive opp boligprisene, litt uavhengig av hva vi gjør med renta. Da vil også kredittveksten naturlig nok stige.

Alle som forsøker å få flere privatproduserte boliger, med dagenes kostnadsforhold, til lavere priser og det uten kredittvekst, bør be om å få skolepengene sine tilbake.

 

Kategorier

Siste innlegg