En krise hvor den ene dårlige nyheten tar den andre

by | 30. May 2012 | Internasjonal økonomi, Renter og valuta

Ulykke kommer sjelden alene og Sør-Europas vanskelige tider ser raskt ut til å bli verre.

Noe er uflaks. En storartet avling av olivenolje i Spania har paradoksalt gjort vondt verre for bøndene som eier oliventrærne fordi det nå er et overskuddstilbud av denne basisvaren i landene ved Middelhavet. Et overskuddstilbud som bidrar til et markert prisfall på olivenolje av de fleste slag, og nedgang i bøndenes inntekter. Likeledes er det litt utur at greske redere nå sliter som følge av den gryende globale shippingkrisen. Dette i sterk kontrast til de gode år hvor gresk shipping var omtrent like lønnsomt som å trykke penger.  

Disse ord bare for å understreke at i en økonomi så er det mye annet enn renter og gateprotester som er viktig. Likevel er disse doser ”dårlig nytt fra næringslivet” bare med på å fortserke de dominerende og alvorlige underliggende problemene som plager Europa: Kombinasjonen høy arbeidsledighet & høye renter.

Vi er dessverre kommet dithen i Euro-området at rentevåpenet ikke har noen effekt på arbeidsledigheten. Det lille sentralbankene har av manøvreringsrom domineres fullstendig av svingningene i kredittmarginer. I de deler av Europa hvor ledigheten er lav får man enda lavere renter enn man trenger fordi kredittverdigheten er god.  Slik er det i Tyskland. Der hvor arbeidsledigheten når nye rekorder, som i Spania, bykser også renten opp til nye toppnoteringer. Her fortserker renteendringene problemene med å stabilisere økonomien og få ned arbeidsledigheten.

Politikerne får seg ikke til å gjøre noe heroisk for å bedre disse divergerende og skadelige trendene. Vi lever i et Europa som krever handlekraft. Få underskuddene under kontroll, ungdom i arbeid og renter ned. Litt gjøres, men det er og blir for spee grep.   Derfor tar den ene ulykken den andre. Man blir også stadig mer sårbare for dårlig nytt fra næringslivet.

Kategorier

Siste innlegg