Et finansielt Dunquerque

by | 09. March 2012 | Internasjonal økonomi, Kreditter

–          Kriger vinnes ikke ved evakueringer, var den britiske statsminister Winston Churchills kommentar til den nære mirakelløse redningsoperasjonen ved Dunquerque i 1940.

Hellas sin plan for refinansiering av statsgjeld er nå i boks. Om det er et nytt mirakel vites ikke, men det er i hvert fall sannsynlig at mange finansfolk vil føle det som om en hyggelig redninskasjon. De er blitt berget ut av et krigshelvete de aldri hadde drømt om da de lånte raust ut penger til grekere og andre sør-europeere.

Krigen mot gjeld er imidlertid ikke over. Det er vanskelig å forstå annet enn at Europa nå er på vei inn i ganske langdryg deflatorisk renselsesprosess. En prosess hvor banker skal forsøke å kvitte seg med risiko. I sine forsøk på selge sine aktiva vil de bidra til å senke prisene på eiendommer, aksjer med mer og dermed utløse behov for nye salg – nye renselser.  Det er prosesser som ikke har noen snarlig ende.

Nå som grekerne har fått sin løsning er det grunn til å håpe på at Irland, Portugal, Spania alle forsøker på oppnå en liknende gjeldssanering. Sannheten er at også disse land har for mye gjeld i forhold til hva som er sunt i det lange løp. Kanskje klarer de å betjene sin store gjeld, men det betyr ikke at landene fører en fornuftig økonomisk politikk.

Det Europa nå trenger er økonomisk vekst. Hvis dette krever mislighold, så la gå. Mye bra har vokst ut av ruinene til en konkurs. Les mer på:

http://e24.no/makro-og-politikk/andreassen-spaar-en-serie-gjeldskutt-i-europa/20162395

Det må til slutt nevnes at mange av krigerne som ble berget ved Dunquerque reiste tilbake til krigen. Vi finansfolk får lære av deres skjebne og unngå å herme etter noe som tross alt var et bevisst offer.

Det er fortsatt mulig å holde seg unna greske statspapirer.

Kategorier

Siste innlegg