USA ved pause

by | 15. February 2012 | Internasjonal økonomi

’’It’s halftime’’ – slik begynner Clint Eastwood sin genierklærte reklame for bilprodusenten Chrysler. 

http://www.youtube.com/Chrysler

Vist i pausen ved finalen i den amerikanske fotballserien i år, var formålet med reklamesnutten tydeligvis å fortelle at bilprodusenten er tilbake igjen, ikke helt fremme ved full suksess, men med fortsatt mye å gå på. Bare vent: It’ (only) halftime.

Som de fleste virkelig banebrytende reklamene har imidlertid også denne fanget tidsånden. USA har vært igjennom en forferdelig krise, som kastet millioner av mennesker ut av et misunnelsesverdig godt middelklasseliv til tidvis dyp fattigdom. En krise som ruinerte mange arbeidere og pensjonister.  Den en gang så rike offentlige sektor ble påført endeløse budsjettunderskudd. USAs anseelse i verden falt, og i siste instans forsvant også noe av amerikanernes medfødte selvtillit.

Men bare vent – USA kommer seg og står nå foran annen omgang – skal en tro reklamen.

Noe er det i meldingene. Industrien er på vei tilbake og i dag fikk vi en ny påminning av det nu går så meget bedre. Industriproduksjonen i desember var opp 0,7% fra måneden før, ledet an av nettopp bilprodusenter. Etter flere år med lav aktivitet og en aldrende bilpark stiger nå bilsalget. Dette er en syklisk oppgang, hvor folk nok en gang låner seg opp for å kjøpe bil.

Mer fundamentalt er det nå håp om at sysselsettingsveksten kan fortsette. Høye børskurser og bedrete tider i kredittmarkeder tilsier at bedriftene kan investere igjen.   

–          And we are all scared, because this is not a game.

Men som Clinter’n sier, dette er ingen lek.  Selv om amerikanere fortsetter å komme i arbeid i dagens tempo, vil samlet sysselsetting i USA først komme tilbake til 2007-nivå om et par år. Lønningene vil stige noe, men trolig mindre enn inflasjonen. Med andre ord vil den gjennomsnittlige amerikaner ha dårligere råd i 2014 enn han hadde i 2007. Lånekundene kan imidlertid glede seg over at dollarrentene forblir minimale i hele perioden.

Boligmarkedene bruker nok også litt tid på å lindres. For børsene er all vekst godt nytt, i en verden med minimale renter. Årets oppgang har trolig vært for sterk all den tid kursene i dag ut til å indiskontere for sterk inntjeningsvekst i forhold til hva vi har i vente i de nærmeste år.

Likevel med null i rente og negative realrenter er det ikke så mye annet som gir håp om avkastning for sparepengene til amerikanere enn aksjemarkedet. Lykke til.

–          Yeah, it’s halftime in America and our second half is about to begin.

Kategorier

Siste innlegg