EUs tryllekunster

by | 28. October 2011 | Ukategorisert

EUs plan for å løse krisene, som jo har bredt seg i Europa i høst, ga i går et etterlengtet sterkt børsoppsving kloden rundt.

Kanskje vi ikke burde blitt så overrasket (som i hvert fall undertegnede ble) av den sterke reaksjonen på det som er en lovende, men fortsatt vag strategi for å løse EUs mangslungne problemer. Stimuliene som i hovedsak går ut på å ettergi noe gjeld for grekere, og omfordele større biter av den langt større statsgjelda til andre utsatte EU-land er fornuftige, men det er i hovedsak gammel vin på nye krukker: En omfordeling til nye investeringsselskaper fra banker og fra andre obligasjonseiere.

Det blir litt som tryllekunstene hvor kula blir borte fra bordet med fall-lem, hvor kula er gjemt under en av tre skåler.  På samme måte som publikum applauderer at kula som beviselig var under en av skålene, plutselig er borte, hopper børsene når gjelda skifter ut av skadeskutte porteføljer.

I begge tilfelle er imidlertid lite forandret. Kula er bare gjemt bort. Gjelda er også bare borte fra det bordet som måtte eie skadeskutte obligasjoner, og fra de mest skadeskutte bankene. Men hvor tar gjelda veien?

Svaret ligger i felles europeiske porteføljer som også kinesere, nordmenn og andre folkeslag langt vekk fra Eurosonen bes investere i. Nye porteføljer som skal ta over den gamle, litt sure vinen fra andre sprukne vinflasker. Akkurat hvor mye penger de nye vinflaskene får og til hvilke betingelser er derimot ikke godt å vite, men alle EU folk håper at det blir store midler.

Utfordringene er enorme, med store lånebehov i alle sør-europeiske land. Glem Hellas. Bare Italia og Spania alene trenger om lag 900 mrd euro neste år. Dette blir ikke lett. I dag, dagen etter at EU forliket kom på plass, måtte Italia betale over 6% for å låne langt. Dette er et nivå de ikke kan leve med.

Det skal bli spennende å se hva EUs neste kunst blir.

Aksjemarkedene har tatt litt av på nyhetene om EUs vidløftige reformer. Det er et par ting man bør merke seg. Bakgrunnen for planene er at folk i Sør må gå ned i levestandard. Dessuten skal vi i Nord spytte penger inn i det som sannsynligvis er et tapssluk. Uansett hvordan man snur og vender på det blir 2012 et år preget av svak økonomisk utvikling for EU-landene.

JA, vi skal juble over at krisen er avblåst, men NEI, planene gir oss ikke konjunkturoppgang neste år.

Kategorier

Siste innlegg