Er gull bare tull?

by | 11. May 2011 | Ukategorisert

Warren Buffet er kanskje verdens mest berømte investor og en kjent skeptiker til investeringer i gull. 

-Hva er poenget, ynder han å spørre, med å grave opp gull, smelte det om, bare for legge det tilbake under jorden i et tungt bevoktet og kostnadskrevende hvelv?

Norges Bank sa seg enig i ressonementet og solgte i 2004 våre samlede gullbeholdninger for det som den gang var markedspriser, men som nå fortoner seg som en beskjeden sum. Faktum er at plasseringer i rent gull i senere år har vært et mye bedre investeringsalternativ enn aksjeinvesteringer.

Hvordan kan det ha seg?

Som alle andre samfunnsfenomen er nok årsakene til de høye gullprisene sammensatte. Det er nesten noe desperat over det å investere i gull, gitt at gullbeholdninger har klart negativ kontantstrøm i form av lagring og sikringskostnader, men noen vil si vi lever i desperate tider.

Dollarrentene er nær null, budsjettunderskuddene i USA er astronomiske og det er vanskelig å tro annet enn at amerikanerne vil prøve å holde negative realrenter i flere år fremover.  Som formuesoppbevarer er det godt mulig at den amerikanske dollaren er et usedvanlig dårlig alternativ i kommende år. I jakten på noe sikkert er det ikke rart at verdens investorer kaster seg over gull, som jo tross alt er umulig å inflatere, rett og slett fordi det ikke lages lenger.

Resonnementet kan imidlertid overføres til alt som det er begrenset tilbud av, men som kaster noe av seg. I en verden hvor pengeverdiene faller (i reelle termer) vil folk søke etter å eie parkeringsplasser, patentbeskyttede produkter og sikrere valutaer fremfor den amerikanske dollar.

Gull er kanskje ikke tull, men det må da finnes bedre investeringsalternativer, som både kan beskytte deg sparepengene dine mot inflasjon og et eventuelt dollarfall, enn det edleste av våre metaller.

Kategorier

Siste innlegg