Japanske erfaringer for Norges Bank

by | 12. April 2011 | Ukategorisert

Mye har gått galt for Japan i senere år. Økonomien har vært preget av stagnasjon og fallende priser. Eiendomsverdiene har falt nesten kontinuerlig de siste 20 år (med noen få unntak). Japanerne har også vært uheldige. I år har de blitt rammet av jordskjelv, tsunami og sist, men ikke minst – atomulykker.

Årsakene til japanernes problemer er sammensatte, men et fenomen har fått litt for lite oppmerksomhet i norske medier og det er den sterke Yen. Valutakursen mot USD er vist nedenfor. De siste 30 år har yen styrket seg 300 til 85. Det er som om krona skulle gått fra datidens 5,5 til 1,5! En skal ikke tro annet enn at en slik valutakursutviklingen gir deflasjon.   

Dette er også viktig lærdommer for Norges Bank. Vi har nå lav inflasjon – rett før vi begynner å se valutakursens virkning på importprisene. Med dagens valutakurs vil nok inflasjonen forbli lav også gjennom neste år.

Kategorier

Siste innlegg