Genialt Egon!

by | 08. April 2011 | Ukategorisert

I går satte Euro-landene opp sin signalrente fra 1,00% til 1,25%. Det gis mange begrunnelser, men en ting er ganske klart. Dette hjelper ikke den økonomiske veksten i nær fremtid. 

Noen sier at det var inflasjonsforventninger som var årsaken til at renten måtte opp nå. Den senere tids stigende råvarepriser driver opp inflasjonen og forventningene til ytterligere prisvekst. Dette er også den offisielle forklaringen skal en tro pressekonferansen til presidenten i den europeiske sentralbanken (ESB), Jean Claude Trichet. http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2118881.ece

Det er imidlertid ikke råvarer, men lønninger som er den viktigste inflasjonsdriveren i et moderne samfunn. Gitt at lønnsveksten fortsatt er svært lav, er det grunn til å regne med at også inflasjonen på litt sikt vil forbli under kontroll. Derfor har vi fått en annen type forklaringer fra de som tror rentehevingen var politisk motivert. ESB ønsket muligens å gi politikerne et spark bak slik at de kommer i gang med innstramningstiltak og flere reformer som kan bidra til å stimulere den økonomiske veksten i Europa.

En tredje teori er en god gammeldags konspirasjonsteori. Bankierne i Frankfurt ønsker å tøyle de kriserammede landene og tvinge dem til enten å skjerpe seg eller aller helst: melde seg ut av unionen. Akkurat denne teorien tviler jeg på, gitt at de fleste politikere og sentralbankfolk i Europa er svært så stolte over den felles europeiske valutaen.

Uansett, hva som enn er forklaringen kan en umulig bli begeistret for avgjørelsen. Det hele minner om en av Egon Olsens planer mislykkede planer for vekst og velstand. Bare se.

Er det ikke litt merkelig at Europa hever renten samtidig som produksjonen ligger vesentlig lavere – i nivå – enn den gjorde i for tre år siden?

Kategorier

Siste innlegg