For en neve dollar

by | 29. April 2011 | Ukategorisert

Problemene i amerikansk økonomi trekker ut i tid, med slakk pengepolitikk som resultat.

Rentene i USA holdes på minimerte nivåer samtidig som dollarkursen bare faller og faller. I sum er dette ganske heftig stimuli for amerikanerne, men det ser de da også ut til å trenge, nå som de sliter med fallende boligpriser og skyhøy arbeidsledighet.   

Imidlertid er den amerikanske dollar noe mer enn USAs valuta. En lang rekke land har knyttet sin valutakurs mer eller mindre fast til den amerikanske dollar. Øy-stater i Karibien, oljerike land i Midt-Østen og ikke minst den viktige bystaten Hong Kong har alle knyttet sin valuta til USD.

I alle disse land, som i dag har mer eller mindre normale konjunkturer, så øker engstelsen for de langsiktige effektene av å ha samme rente som amerikanerne. Det siste de trenger er høyere importert inflasjon som den fallende USD gjerne medfører.

Mange av disse økonomiene er små, og noen – som Saudi Arabia – har mye annet å tenke på for tida enn renter og valuta, men spesielt for Hong Kong begynner det nå å brenne.

Hong Kong har en sterk økonomi med lite arbeidsledighet og noen av verdens høyeste eiendomspriser.  De trenger alt annet enn nullrenter og en svak valutakurs. Jo lenger de påføres en annen pengepolitikk enn de har behov for, desto større problemer kan de få med bobler i bolig og verdipapirmarkedene.

Skal en tro dagens utgave av finansavisen Financial Times så tar nå stadig flere Hong Kong kinesere til orde for å dekoble sin valuta fra den amerikanske dollar. Forsiktige småsparere har allerede begynt å dumpe sine dollar i bytte med den kinesiske renmimbi som nærmest daglig setter nye toppnoteringer mot den amerikanske valutaen.

Det som er viktig nå er at denne prosessen ikke kommer ute av kontroll. Forhåpentligvis får vi en betydelig revaluering av Hong Kong dollar i nær fremtid. Det er viktig å komme spekulantene i forkjøpet, hvis revaluering ikke er til å unngå.

Dollaren vil i så fall trolig følge samme skjebne som pundet med systematiske fall etter hvert som stadig færre land holder stabil kurs mot sin gamle ledestjerne. Vi er nok inne i en skjebnesvanger nedadgående trend for den amerikanske dollar.

Kategorier

Siste innlegg