Den lange vei mot mislighold – og andre filmer på tre timer pluss

by | 24. March 2011 | Ukategorisert

Noen filmer varer litt for lenge til at jeg klarer å holde interessen oppe for konstruerte intriger og forutsigbare dramarer.

Slik går så også dagene i Europa. Saken er den at Portugal nå står uten regjering, men med et akutt finansieringsbehov. Dette skal andre EU borgere enn portugiserne rydde opp i – det er i hvertfall portugisernes ønskede versjon av filmen. Deres ”happy end”.

Imidlertid kan denne avslutningen klippes bort av de nord-europeiske produsentene fordi de rett og slett nekter å betale regningene til sine sør-europeiske venner. Det er egentlig ikke nord-europeeriske politikeres valg. Velgerne i nord vil ikke hoste opp de nødvendige midlene til å dekke gjeldsbetjeningen i sør. Politikere som er for rause mot fremmedfolk sine barn taper gjerne valg.

Dette drama har nå vart i nær tre år. Hvordan skal gjelda betjenes? Hvor mye vil nord-europeere hjelpe sør-europeerne og Irland med sine regninger? Får de hverandre til slutt? Hvem vet, men filmen har vart ganske så lenge nå. 

I helgen er det nok et toppmøte mellom EU-ledere hvor man trolig ender med å skyve problemene foran seg.  Det er tøft for sør-europeere å kutte velferden samtidig som de må øke skattene, og det er vanskelig for nord-europeiske regjeringssjefer å overføre midler. Kanskje den enkleste løsningen er mislighold og tap for investorer, gitt at alle andre foretrukne sluttscener vanskelig lar seg realisere?

Mmm-kanskje er det på tide å skifte kanal.

Kategorier

Siste innlegg