Pandoras eske

by | 21. February 2011 | Internasjonal økonomi

Det mest fascinerende med å være spåman er å se hvordan virkeligheten til stadighet overgår fantasien. I dag ser vi hvordan Midt-Østen nå gjennomgår de største forandringer siden Camp-David avtalen på slutten av 1970-tallet. Ved inngangen til året var det ingen strateg som hadde regimeforandring på radaren som risiko- og ihvertfall ikke som hovedscenarie. Men her er vi: Konfliktene står i kø. 

Etter å ha sett på TV-bildene fra Benghazi i går, hvor skyting i gatene var normen, røyk hovedscenariet mitt om fred og evolusjon som fremtidsvisjon fløyten. Det blir ingen evolusjon og hyggelig kramgod løsning i Mid-Østen. There will be blood.

Hva skjer nå? Det er nesten umulig å vite, men oddsen taler for at et eller annet sted blir dette ille. Fra Marokko i vest til Bahrain i øst dukker det nå opp stadig nye uroligheter som alle kan skape revolusjon  – i siste instans. Oddsene for blodbad øker, noe som er lettere å forstå med litt sannsynlighetsregning.

Selv om det skulle være overveiende sannsynlig i alle tilfelle at hver og en av disse konfliktene skulle ende godt, så er det nå såvidt mange steder noe kan gå helt galt, at en væpnet revolusjon er ganske sannsynlig et eller annet sted. Bare tenk deg at gudene kaster terning. Hvis det går bra i alle tilfelle unntatt hvis vi vi får et ett-tall,  så går det sannsynligvis bra når det er ett og bare ett terningkast. Blir det mange kast øker derimot sannsynligheten for at ett-tallet før eller siden kommer opp.  

Ukas terningskast er Libya. Her kan det bli borgerkrig, selv om det fortsatt kanskje er overveiende sannsynlig at vi får en fredelig løsning.  Hva blir det neste uke? Fare for borgerkrig i Algerie? Det er lett å se at jo flere land som kan rammes av revolusjon, desto mere sannsynlig er det at ihvertfall et av dem får det.  

Uansett: Er det en ting vi lærte av omveltningene i Øst-Europa for 20 år siden så er det at dette vil ta tid. Det er bare å stålsette seg for nye uventede hendelser i ukene og månedene fremover.

I mellomtiden bør man kanskje være forsiktig med pengene sine, selv om det kan være fristende å spå våpenindustrien en lysende fremtid.

Av erfaring vet vi at det i situasjoner som nå, er vanskelig å spå selv uker frem i tid.

Kategorier

Siste innlegg