Northug valutaen

by | 24. February 2011 | Renter og valuta

I dag braker det løs i Holmenkollen med Terra Gruppen som entusiastisk sponsor. Selv for en bokorm som meg, som ikke er så veeeldig interessert i skisport, er dette stort. Det er med ikke så rent lite stolthet at jeg vandret rundt Kollen i formiddag. Stolt over arrangørene, vår vakre by og at Terra-folket får ta del i del i det som ser ut til å bli alle tiders folkefest.

Det jeg ikke er så stolt over er vår valutakurs. Riktignok er den supersterk, men jeg vil tolke det mer som et sykdoms – enn et sunnhetstegn. I dag ble krona notert til  87.78 når en bruker det veide gjennomsnittet av våre 44 viktigste importvalutaer. Dette er det sterkeste nivå siden sommeren 2008. Bare i år har krona steget 3%. Et realt Northug rykk.  

Sett i sammenheng med utviklingen i fjor skaper dagens kronekurs enorme utfordringer. I følge det Tekniske Beregningsutvalget for Lønnsoppgjørene (TBL) svekket den kostnadsmessige konkurranseevnen til norsk industri seg med nær 7% i fjor. Bare i årets to første måneder har vi mistet nye 3% takket være valutakursen. Mao er vår konkurranseevne i dag 10% svakere enn den var ved forrige årsskifte. Mange arbeidsplasser står i fare hvis krona går videre.

Den sterke krona må få konsekvenser. Ingen lønnstillegg og ingen rentehevinger i år må være den kloke politikks vei. Til høsten må Regjeringen holde budsjettene stramme. Skatteøkninger er å foretrekke fremfor unødig høy rente som får krona til å skyte i været.

Jeg håper vi blir best i langrennssporene og at VM i Oslo blir den folkefesten arrangørene fortjener. 

Heia Petter, Marit , Pølsa og de andre!

Imidlertid må vi ikke ta helt av. Det verste som kan skje for norsk økonomi er om vår valuta skulle prøve seg på et nytt Northug rykk. La oss for all del prøve å unngå å vinne valutaracet.

Les intervju med med Jan Andreassen på e24.on

Kategorier

Siste innlegg