En handelsreisendes funderinger

by | 19. January 2011 | Ukategorisert

En tanke slo meg, da jeg i går kveld var vel hjem, etter en utenbys forretningsreise. Næringslivsdager er fine greier det.  I går var jeg nemlig på Surnadal Sparebanks årlige næringslivsdag som trakk over 240 deltagere til Surnadalen. Etter en deilig lunsj i et funklende nytt hotell (Vårsøg Hotel)holdt topper som Kitty Eide (Shell Norge), Bjørn Kjos (Norwegian) og astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard foredrag som for meg både var lærerike og inspirerende.

Målt i antall deltagere er dette trolig det største kundearrangementet jeg har vært med på fra en sparebank sin side. All æra til vertskapet Surnadal Sparebank.  Bankens suksess ga meg imidlertid nye assosiasjoner til mye rart der jeg satt og filosoferte i TV-stolen sent i går kveld.

For det første bekrefter det betydningen av kommunikasjon. Vi landet på Værnes om morgenen og fløy tilbake samme kveld. Svingete smale veier med mye is og holke satte både bil og sjåfør på prøve. Er det virkelig nødvendig å ha så dårlige veier i et av våre viktigste industrifylker (Møre og Romsdal)?

På TV-en i går var det opp og ned med politikere som brukte sterke ord om skjebnen til en jente som hadde flyktet fra Russland til Norge. Det ledet tankene til min undring nr. 2. Hvorfor er ikke våre politikere mer opptatt av å gi oss bedre veier? Kanskje vi heller burde spørre oss selv: Hvorfor stemmer vi ikke frem folk som er like opptatt av å bygge snorrette veier med skille i midtrabattene som de er av saker VG redaksjonen like gjerne kan ta seg av?

Den tredje tanke som slo meg var hvor gøy det er å være på konferanser som gir deg inspirasjon og ny kunnskap. Moderne teknologi har flyttet mye av bankens virksomhet over på nettet. Men banken er fortsatt en møteplass og kulturformidler. Mange sitter alene med tunge avgjørelser når det gjelder sin bedrifts fremtid eller sine private finanser. Uansett hvor mange chat-rom du deltar i på nettet har du godt av å ta en kopp kaffe med rådgivere i bank eller med kollegaer i andre næringer som sliter med liknende utfordringer som deg selv. En næringslivsdag er en arena for slike møter. Effektiviseringen av næringslivet i bygde-Norge, hvor stadig flere jobber alene eller i små grupper, øker behovet for denne type møteplasser. Det sosiale er også viktig. Mange er ensomme.

Et fjerde moment er betydningen av nyheter. Det var nytt for meg, og for ganske mange andre som var tilstede i går, at Vårsøg Hotel satser på økoturisme – mot det russiske marked! Det kan være nyttige for også andre næringslivsfolk å vite at noen russere streifer innom av og til. Kanskje kan de kvitte seg med farfars balalaika til en fornuftig penge?

I sum må jeg si at gårsdagen bekreftet at det å være handelsreisende med makroplansjer er ganske artig, og langt hyggeligere enn Willy Lomans skjebne i uforglemmelige ’’En handelsreisendes død’’ .

I kveld er det ut på landeveien igjen.  Trolig på like dårlige veier, og forhåpentlig i møte med like mange spennende mennesker som jeg traff i går.

Kategorier

Siste innlegg